Фандъкова: Кучетата от „Малинова долина“ трябва да се приспят

Фандъкова: Кучетата от „Малинова долина“ трябва да се приспят
Имам куче и обичам животните, но това, за което става дума, е криворазбрана хуманност, смята кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

14 кучета от глутницата, която нападна преподавател от Американския колеж в квартал „Малинова долина“, са заловени, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя е категорична, че всички животни от глутницата трябва да бъдат заловени и подложени на евтаназия.

Екипите на „Екоравновесие“ са получили разпореждане да работят на терен дотогава, докато бъде заловена цялата глутница, предаде „Фокус“.

По думите на столичния кмет работата по залавянето е затруднена от представители на организациите за защита на кучетата, които непрекъснато следят инспекторите от „Екоравновесие“.

„Изключително тежкият случай с проф. Тачков ясно показа, че трябва да насочим усилията си в залавяне и приспиване на агресивните кучета и глутниците. Настоях и получихме от РИКОЗ разрешението, което е нужно. Проблемът е, че срещаме голяма трудност от представители на неправителствени организации в така наречената процедура по установяване на агресивност“, каза Йорданка Фандъкова.

Законът за защита на животните описва процедурата за установяване на агресивност.

Когато куче нападне човек, със случая се заема петчленен екип на „Екоравновесие“, който се състои от еколога на района, служители на общинска полиция, областната дирекция по безопасност на храните, от Столичния инспекторат и представител на неправителствена организация.

Според кмета на София десетки са случаите, в които представителят на НПО-то отказва да подпише протокола и това куче реално не се определя като агресивно.

„Така те ни принуждават да отглеждаме кучета, за които е доказано, че са агресивни и опасни за хората. Такива кучета в момента са в приютите и за тях ръцете ни са вързани от неправителствените организации. А това освен пари за изхранване, са и места в приютите за нови кучета“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че има куче и обича животните, но това, за което става дума, е криворазбрана хуманност.

#Американския колеж #„Екоравновесие“ #НПО #кучета #„Малинова долина“ #кмет #кмет на София #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »