Окончателно: Октай Енимехмедов получи 3,5 години затвор, ще лежи още една

Окончателно: Октай Енимехмедов получи 3,5 години затвор, ще лежи още една
A A+ A++ A

Октай Енимехмедов ще лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган, реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Магистратите потвърдиха на другите две инстанции. От наказанието ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години.

Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина.

Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Октай да бъде оправдан.

Делото стигна до последната трета инстанция след протест на прокуратурата и жалба на Енимехмедов. В тях се иска отмяна на решението на Софийският апелативен съд (САС) и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд поради допуснати нарушения при постановяването му.

В жалбата Октай Енимехмедов е направил и алтернативно искане - за намаляване на размера на наложеното наказание. Така, делото стига до последната трета инстанция 2 години и един месец  след като на 19 януари 2013 г. бе извършен опит за атентат срещу настоящия почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава, на Националната конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу него, който обаче засече.

В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което лидерът на ДПС падна на земята, а върху нападателя първи се хвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ. Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред.

В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС.

През май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

По време на съдебната сага Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган. През август инициативен комитет, в който участва и брат му Метин Енимехмедов, издигна кандидатурата на Октай за народен представител. На изборите от 5 октомври обаче независимият кандидат от Бургаски район събра едва 474 действителни гласа или 0,01% от гласовете в района.

#затвор #съд #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов #Върховният касационен съд #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »