Борисов: Грузия може да диверсифицира газовите доставки на България

Борисов: Грузия може да диверсифицира газовите доставки на България
Разбрах от моя гост, че макроикономическите параметри на България са нещо, с което страната има основания да се гордее, каза премиерът на Грузия Ника Гилаури (вдясно) след разговора с българския си колега Бойко Борисов (вляво). Снимка: МС
A A+ A++ A

Грузия предоставя възможност за реална диверсификация на газовите доставки за България, заяви премиерът на България Бойко Борисов при посещението си в страната.

„Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища," предложи българският министър-председател, цитиран от „Фокус", на съвместна пресконференция с грузинския си колега Ника Гилаури.

По думите му пристанищата на България са единствената възможност за доставки на втечнен газ – ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България, защото танкери с такъв товар не могат да минават през Босфора.

Това са проекти, чиято реализация ще отнеме няколко години. Премиерът подчерта в Тбилиси, че България поддържа много добри отношения с Руската Федерация и „не правим нещо, което е в ущърб на трети страни – точно обратното".

„Искаме да диверсифицираме доставките си за по-евтин газ. Ако те, на базата на нашите договори, свалят цените още, ще взимаме руска газ. Но ако продължат да държат високи цени, знаете какви са цените на други места, ще търсим алтернативи да си докараме газ от друго място," посочи Бойко Борисов.

Диверсификацията на газовите доставки за България беше и тема на разговор при съвместното правителствено заседание с Турция на 20 март в Анкара, когато Борисов и Ердоган договориха изграждането на интерконекторна връзка.

„Отникъде другаде втечнен газ не може да влезе в Черно море. Това е единствената възможност. Затова днес, чувайки, че има такава възможност – между Азербайджан и Грузия да бъде направен газопровод, който да докарва до техните пристанища компресиран газ, оттам няма никаква пречка да идва до Варна или до Бургас," обясни министър-председателят на България.

Той изрази надеждата българските топлоелектрически централи, които в момента работят с брикети и въглища, в следващите години да започнат работа на газ.

Освен транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, България и Грузия са обсъдили и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа.

„Разбрах от моя гост, че макроикономическите параметри на България са нещо, с което страната има основания да се гордее - фискалната й политика е една от най-добрите в Евросъюза и това също дава повод за гордост," каза премиерът на Грузия Ника Гилаури.

По време на срещата на двамата премиери са обсъдени още въпроси от сферата на икономиката и енергетиката, както и увеличаването на търговския оборот между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов е заявил подкрепата на България за членството на Грузия в НАТО.

В следващите два дни министър-председателят и водената от него делегация ще посетят Армения.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател на България #Грузия #Ника Гилаури #НАТО #газ #втечнен газ #диверсификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"