Атака със сълзотворен газ срещу поддръжници на Асад в Истанбул

Атака със сълзотворен газ срещу поддръжници на Асад в Истанбул
Протестиращите скандираха на арабски лозунги в подкрепа на президента Башар Асад, развяваха плакати с неговия лик, както и знамената на Русия и Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 300 души, които се събраха на площад Таксим в Истанбул, за да подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад.

Тълпата се събра рано сутринта пред конферентния център, където над 70 представители на страните от групата „Приятели на Сирия" обсъждат в неделя какви мерки да предприемат срещу кръвопролитния режим, съобщава „Синхуа".

„Приятели на Сирия" се обединиха около мнението, че трябва да подкрепят опозиционния Сирийски национален съвет, който признаха за легитимен представител на сирийския народ по време на първата си конференция в Тунис през февруари.

Протестиращите скандираха на арабски лозунги в подкрепа на президента Башар Асад, развяваха плакати с неговия лик, както и знамената на Русия и Китай.

Двете държави наложиха вето на Съвета за сигурност на ООН и така възпрепятстваха издаването на резолюция, която да позволи външна намеса в Сирия, включително и военна.

Арабската лига обаче настоя в Истанбул за обединен натиск върху Съвета за сигурност, за да бъде взето спешно решение.

Във встъпителната си реч за откриването на конференцията турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че стратана му няма да приеме вариант, при който действащият режим в Сирия да остане на власт.

#Турция #Башар Асад #протест #Сирия #„Приятели на Сирия" #Истанбул #полиция #сълзотворен газ #Съвет за сигурност на ООН #Русия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »