Гръцки депутати отиват на съд за нацизъм

Гръцки депутати отиват на съд за нацизъм
A A+ A++ A

Лидерите на гръцката неонацистка партия "Златна зора" днес ще заменят депутатските банки с подсъдимата скамейка, съобщават гръцките медии. Знаковият исторически процес трябва да определи дали политическото движение се приравнява с престъпна организация.

Очаква се демонстрации на антирасисткото движение дая съпътстват началото на процеса в 9 часа. На него ще се явят като обвиняеми 69 души.

Някои от тях са задържани под стража в затвора в Коридалос в западните покрайнини на Атина, където специално пригодена зала трябва да поеме началото на процеса. Той може бързо да продължи на по-голямо и по-централно място.

Други от обвиняемите ще се явят свободни. Такъв е случаят на основателя и лидер на "Златна зора" Никос Михалолиакос, който бе пуснат на свобода в края на март след 18 месеца в ареста.

Според обвинението той е начело на "престъпна организация", която от 2008 г. насам отприщва насилието си срещу чужденци и срещу политически опоненти.

Влязла за първи път в парламента през 2012 г. "Златна зора" е на трето място след изборите през януари т.г., спечелени от СИРИЗА.

Никос Михалолиакос, един от лидерите на обвинената формация,  направи опит за защита с аргументите, че е създал националистическо движение и  законна политическа партия, а не "престъпна организация". Той обаче не даде обяснение за публикуваните снимки и видеоклипове, които разкриват наличие на "щурмоваци" на партията, нощни рейдове с мотори срещу чужденци, тренировъчни лагери в страната с обучение за употреба на автоматично оръжие "Калашников".

В къщата на друг от лидерите, дясяната ръка на Михалолиакос - Христос Папас, полицията откри малък музей на нацизма със свастики и портрети на Хитлер.

Шокът, който преживя страната, бе убийството на младия антифашистки рапър Павлос Фисас, намушкан смъртоносно близо до Атина през септември 2013 г..

Освен за убийството на Фисас, на съдебния процес ще стане въпрос и за опита за убийство на четирима египетски рибари през юни 2012 г. и за нападението срещу комунистически дейци през септември 2013 година.

Според прокуратурата "не може да се счита за законно, сдружение или организация, която, под прикритието, че е политическа партия, има за цел с помощта на физическо насилие или военна, да извършва заплахи срещу човешкия живот или физическата неприкосновеност на гражданите", пише АФП.

#Златна зора #Гърция #процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници