Р. Овчаров: Защо намалиха газа с 11%, а не с 15%, както за други държави?

Р. Овчаров: Защо намалиха газа с 11%, а не с 15%, както за други държави?
Правенето на социална политика с цени на ресурси е нещо изключително опасно, защото бумерангът се връща, подчерта Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намаляването на цената на руския газ за България с 11% от 1 април не е новина, защото за това съобщил още бившият икономически министър Трайчо Трайков, докато „си отивал", заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

„Въпросът е защо с 11%, а не с 15% и защо от 1 април, а не от Нова година, както се случи в други държави," уточни той пред БНР.

Румен Овчаров е скептичен, че ще има някакво облекчение за гражданите или за промишлеността след намаляването на цената на газа с 11%.

„Правенето на социална политика с цени на ресурси е нещо изключително опасно, защото бумерангът се връща," подчерта още депутатът.

Спирането на АЕЦ „Белене" е изцяло провал за България и отговорността е за правителството на Бойко Борисов и на никой друг, смята Румен Овчаров.

Бившият икономически министър в Тройната коалиция, сменен с Петър Димитров 2007 г., заяви пред БНР, че по негово време е постигнат договор за втората АЕЦ на „възможно най-ниската цена".

„По-ниска цена няма да има и в света в близките години. Допълнително съм поставил нещата на добре организирана основа - да се провежда конкурс за избор на стратегически инвеститор," категоричен е Румен Овчаров.

По думите му правителството на Бойко Борисов три години е полагало усилия да спре проекта, като междувременно е похарчило 2 млрд. лв. за организацията му.

„Какъв може да е отговорът за една държава, която си позволява с лека ръка да изхарчи 2 млрд. по един проект и после да кажем, че е виновен някой от друго правителство. 2 млрд. не са ли достатъчна степен на необратимост," попита Овчаров.

Той заяви, че няма как Тройната коалиция да е виновна за това, че е опитала да реализира един проект.

„Измислица е това, че сме работили без конкурси. Още 2004 г. беше проведен конкурс там участваха двама кандидати – единият кандидат беше с участието на американска компания. Не съм чул никой да възразява за начина, по който е проведен конкурсът допреди няколко дни, когато премиерът откри, че конкурсът е некоректен. А те какъв конкурс определиха за 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй"," попита още Румен Овчаров.

На въпрос дали завижда на Борисов, че е успял да се справи с руската страна, Овчаров отговори, че проектът "Белене" не е руски, а български.

„Русия получи комплект тежко оборудване преди 3-4 години на ниска цена. Сега ние си купуваме от Русия същия комплект на по-висока цена многократно," подчерта още депутатът от Коалиция за България.

#Румен Овчаров #депутат от Коалиция за България #газ #Русия #АЕЦ „Белене" #Бойко Борисов #правителство #Тройна коалиция #Петър димитров #АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"