Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота

Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

"Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона”. Това заяви съдия Румяна Ченалова в ефира на Нова телевизия.

Запитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Ченалова заяви, че все още се опитва да намери отговорите.

„Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа”, заяви съдия Ченалова.

Според нея призовката й за разпит е била в пълно нарушение.

В четвъртък (16 април) през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева. Съдия Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя е съдия на знакове дела като „Октопод” и „Соло”.

Отстраниха ме заради това, че два протокола по делото „Октопод“ не са били приложени в срок и заради едно наказателно частно дело, което наистина не е подписано“, уточни съдията. Тя допълни, че не е обвинена за получаване на подкуп.

"Няма обвинение за подкуп срещу Ченалова", потвърди и адвокатът й, който е и нейн брат. "Това е един съдия, той взима тази сума. Какво ще се случи?, попита адвокатът и посочи, че всяко решение на съда подлежи на обжалване. Като брат и като адвокат смятам, че са абсолютно неверни, посочи още той.

Ченалова посочи още, че е странно, че само един човек е разпитан по нейния случай.

"Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп", смята Ченалова.

Тя допълни, че е опитала да докаже невинността си по законосъобразен начин.

"По законосъобразен начин аз се опитвах да докажа, че срещу мен се извършват действия, които най-малкото са незаконосъобразни. Но тъй като аз шепнех това, нямам отговор на тези сигнали. Те са вече два. Аз не съм спряла да се боря, за да мога по някакъв начин да докажа своята правота, да представя своите доказателства", заяви съдията.

Адвокат Ченалов, нейният брат, който й е и защитник допълни: Постоянно се говори - този съдия взе подкуп, и не осъзнават хората, колко смешно звучи това в очите на човек, който се занимава с право. Дори и съдия да е взел подкуп, човек има право на жалба на следваща инстанция, там са трима души.

По повод обвиненията на френския посланик за казуса "Белведере", Ченалова обясни: Не може да обвиниш български съдия, тоест съдебната система, че извършва престъпление. И това е направено по едно висящо дело. Проблемът не е толкова, че посланикът го каза, а че никой не реагира. във ВСС не се каза една дума, нямаше обсъждане по тази тема.

#Румяна Ченалова #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"