Дамаск: Истанбул е „трибуна на неприятелите на Сирия"

Дамаск: Истанбул е „трибуна на неприятелите на Сирия"
Това е регионална и международна офанзива, чиято крайна цел е да се отслаби Сирия и тя да се превърне в общност, подобна на онези, които са подчинени на Вашингтон, Париж, Лондон и Тел Авив, изтъква сирийското официално издание „Ал Баас". Снимка: ЕПА/БГНЕ
A A+ A++ A

Сирийските официални медии изобличиха откритата в неделя конференция „Приятели на Сирия" в Истанбул, наричайки я „трибуна на неприятелите на Сирия".

Над 70 представители на западни и арабски страни се събраха в Турция на втората конференция на групата. Преговорите имат за цел да увеличат натиска върху сирийския режим да прекрати използването на военна сила срещу своите опоненти, предават АФП и БГНЕС.

На обсъждане ще се постави и призивът на сирийската опозиция за доставяне на оръжие за бунтовниците, които се борят срещу правителството на президента Башар Асад.

Само наивниците вярват, че това е конференция на приятелите на Сирия, коментира органът на управляващата партия в. „Ал Баас".

„Призивът, отправен от саудитския министър на външните работи Сауд ал Фейсал, за въоръжаване на терористите, подстрекаване на кървавата баня и разрушаване на инфраструктурите превръща тази конференция в трибуна на неприятелите на Сирия, които обсъждат всичко друго, но не и интересите на сирийците," пише изданието.

В изявление в събота саудитският министър посочи, че въоръжаването на сирийската опозиция е дълг, тъй като тя може да се защити само с помощта на оръжията.

Това е регионална и международна офанзива, чиято крайна цел е да се отслаби Сирия и тя да се превърне в общност, подобна на онези, които са подчинени на Вашингтон, Париж, Лондон и Тел Авив, изтъква още „Ал Баас".

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби призова участниците в международната конференция да упражнят натиск върху Съвета за сигурност на ООН да вземе принудителни мерки срещу режима на президента Башар Асад.

По думите му участниците трябва едновременно да настоят пред Съвета за сигурност да вземе задължително за Сирия решение по силата на глава 7, за да спре насилието в страната.

Глава 7 от Хартата на ООН предвижда в случай на заплаха срещу мира, посегателство срещу мира и акт на агресия редица мерки от скъсване на дипломатическите и икономическите отношения до военна намеса за възстановяване на мира.

#„Приятели на Сирия" #Истанбул #Турция #Сирия #Дамаск #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници