НАП следи 285 000 касови апарата

НАП следи 285 000 касови апарата
Всеки търговец, който до полунощ на втори април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран.
A A+ A++ A

285 000 фискални устройства вече подават автоматично информация за оборотите в сървърите на Националната агенция за приходите.

Проверките на НАП за това дали касовите апарати на търговците имат дистанционна връзка ще започнат на 3 април 2012 г. Отсрочката се получава заради законовата разпоредба, според която ако даден краен срок изтича в почивен ден, то той не се брои, а срокът приключва в края на първия присъствен, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

31 март тази година е в събота, а първият присъствен ден е втори април, понеделник.

Всеки търговец, който до полунощ на втори април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясняват от приходната агенция.

По предварителни данни на НАП около 300 000 са устройствата, за които изискването трябва да бъде изпълнено до полунощ на втори април. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.

Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива.

Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.

На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок, на стар касов апарат, може да доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.

#НАП #фискални устройства #касов апарат #дистанционна връзка #бензиностанции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай