Ердоган настоя за смяна на властта в Сирия

Ердоган настоя за смяна на властта в Сирия
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) се срещна с представителите на сирийската опозиция преди срещата "Приятели на Сирия". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за смяна на режима на президента на Сирия Башар Асад.

При откриването на конференцията „Приятели на Сирия" в Истанбул Ердоган посочи, че неговата страна отказва да подкрепи план за решаване на кризата в Сирия, който би позволил на сирийския режим да остане, предадоха АФП и БГНЕС.

„Международната общност няма да има друг избор, освен да подкрепи правото на законна самоотбрана на сирийците, ако Съветът за сигурност на ООН не реагира срещу жестоките репресии в Сирия," заяви Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му, ако Съветът за сигурност отново пропусне историческата възможност да се намеси, международната общност няма да има друг избор за освен да подкрепи опозиционната самоотбрана на сирийския народ, който е жертва на масова екзекуция от страна на силите на режима.

Турският премиер настоя Съветът за сигурност, където Русия и Китай се противопоставят на всяка резолюция срещу Дамаск, да поеме своята отговорност.

„Според международните организации репресиите са довели до смъртта на повече от 9000 души, според мен цифрата е много по-голяма," изтъкна Ердоган.

По неофициални данни на опозицията загиналите в кървавите сблъсъци от година насам са над 30 000.

Турция има обща граница със Сирия от над 900 км. В миналото съюзник на Дамаск, Анкара скъса с него заради кървавите репресии, предприети от режима на Башар Асад.

Преди дни кюрдските екстремисти, които представляват основен проблем пред турската държава, заплашиха Анкара, че ако изпрати войски в Сирия, Кюрдската работническа партия ПКК ще вземе отношение в конфликта на страната на Дамаск.

Подновеният алианс межди Дамаск и ПКК ще ядоса Турция и може да принуди Анкара да заеме още по-твърда позиция срещу сирийския президент Башар Асад по повод бруталните репресии над антиправителствените протести, коментира тогава „Ройтерс".

Мурат Караялан, командир в ПКК, пък заяви, че Турция подготвя почвата за нахлуване в Сирия.

„Турската държава планира интервенция срещу нашия народ. Нека бъда ясен, ако турската държава се намеси срещу нашия народ в Западен Кюрдистан, цял Кюрдистан ще се превърне във военна зона", каза той, цитиран от информационна агенция „Фират", която е базирана в Европа и близка до екстремистите .

Турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви във Виена по време на прием в турското посолствов средата на март, че оцеляването на режима на Башар Асад „противоречи на хода на историята и е почти невъзможно след неотдавнашните масови убийства".

#Сирия #„Приятели на Сирия“ #Истанбул #Турция #Реджеп Тайип Ердоган #министър-председател на Турция #Съветът за сигурност #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници