Поне 16 000 българчета имат аутизъм

Поне 16 000 българчета имат аутизъм
За мен е удоволствие, че съм тук, защото смятам, че информираността на обществото трябва да става чрез такива инициативи за интегритет, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поне 16 000 е броят на децата с аутизъм в България, съобщиха от Гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието".

Неофициалната статистика беше обявена при откриването на благотворителна изложба от творби на деца и младежи от аутистичния спектър по повод Световния ден за повишаване на информираността по въпросите за аутизма, предаде БГНЕС.

„За мен е удоволствие, че съм тук, защото смятам, че информираността на обществото трябва да става чрез такива инициативи за интегритет," заяви в словото си вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на събитието.

Той говори още за уникалния свят на съществуване на децата с аутизъм, за тяхното различно мислене, интереси и способности.

„Аз искам да кажа едно голямо благодаря на министър Цветан Цветанов за инициативата, която бе стартирана миналата година в подкрепа на тези деца и младежи," заяви 18-годишният Иво, който е аутист, но вече знае четири езика и се развива впечатляващо.

В отговор вътрешният министър отбеляза, че Иво е бил един от първите, поздравил новоизбрания президент на Бразилия Дилма Русеф и има неоценими качества, които развива.

От гражданското движение съобщиха, че започват набирането на средства за създаване на дневен център за пораснали деца.

#аутизъм #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Бразилия #Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници