Проектът "Резиденция Баба" ще спасява селата от обезлюдяване

Проектът "Резиденция Баба" ще спасява селата от обезлюдяване
A A+ A++ A

 От 16 април младежи, които не са на трудов договор, могат да кандидатстват по проекта "Резиденция Баба". Проектът е за социални иновации, базирани на традициите в едно от родопските села Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково. Там младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Социално-предприемаческата платформа на Фабрика за идеи - „Резиденция Баба“ вече е отворена за кандидатстване. Целта на инициативата е да срещне предприемаческия дух на младите хора с традиционната култура на възрастните хора от Родопите. Различните поколения ще потърсят заедно причините да страшното обезлюдяване в българските села.

За да участват, кандидатите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот – икономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

За период между четири и шест седмици възможност младите хора трябва да реализират социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села. Селектираните кандидати ще преминат през две специфични обучения: Дизайн-Мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация „Онгъл“ участниците ще преминат през обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Идеята на Фабрика за идеи с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите ТУК.

Кой може да кандидатства?

Младежи до 35 години, които: 
- са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България 
- са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и в момента са безработни или работещи на свободна практика

До кога и как може да се кандидатства?

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е до 17:00 на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

Как ще протече проектът?

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки.

#Резиденция Баба #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »