Лекари зоват Здравната каса да отблокира 60 млн. лева

Лекари зоват Здравната каса да отблокира 60 млн. лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Българския лекарски съюз зоват Здравната каса да отблокира 60 милиона лева от резерва си, заради недостиг на средства за лекарства и дейности в болничната помощ. Това е станало на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса в сряда. От БЛС настояват 35 милиона лева да отидат за онколекарства в болничната помощ, а 25 милиона лева за дейности в болниците.

От Националната здравоосигурителна каса /НЗОК/ уточниха, че анализът за първото тримесечие на тази година сочи надвишаване на бюджета за лекарства в болниците при злокачествените заболявания с 25 на сто. Миналата година за онколекарства са похарчени 220 милиона лева, а бюджетът за тази година е 175 милиона лева.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза, че няма риск онкоболни да останат без лечение. Според него три вида дейности трябва да останат без регулация - хемодиализата, ражданията, тежките процедури в интензивните грижи.

Подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров заяви, че за преодоляване на проблемите трябва да се направят законодателни промени, които да доведат до възможности НЗОК да договаря по-гъвкаво цените на лекарствата, както и задължително при включване на лекарства в позитивния списък да има фармакологичен анализ за ефекта от лечението с този медикамент.

Това са лекарства, които се вземат по определена схема в точно определени интервали и прекъсването на лечението може да предизвика рецидив на заболяването. Тоест проблемът е, че ритмичното вземане на лекарства е животоспасяващо и те не могат да бъдат поставени в листа на чакащите. Това е драма за всеки един от тези хора.

В случая, онколекарствата са налични в аптечната мрежа, проблемът е, че са изключително скъпи, а НЗОК отказва да ги заплаща и затоваболните не могат да ги получат, коментира лекарят. Става дума за суми от порядъка на 2-3 до 5 000 лева месечно.

#Цветан Райчинов #НЗОК #БЛС #здравна каса #онкоболни #Димитър Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"