Николай Младенов представя България при „Приятелите на Сирия"

Николай Младенов представя България при „Приятелите на Сирия"
Българското министерство на външните работи настоява за спиране на насилието в Сирия и призовава българските граждани да напуснат незабавно страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Николай Младенов ще представи България на срещата на групата от държави „Приятели на Сирия" в Истанбул.

На срещата в Турция ще бъде обсъдена сирийската криза и дали правителството на Башар ал Асад изпълнява приетия мирен план на Кофи Анан, предават „Асошиейтед прес" и „Дневник".

Това е втората конференция на групата „Приятели на Сирия" след тази в Тунис от края на февруари, когато опозиционният Сирийски национален съюз беше признат за легитимен представител на сирийския народ.

На срещата ще присъстват и представители на сирийската опозиция, най-вероятно в лицето на Сирийския национален съюз. Той обаче не представлява всички, защото опитите за постигане на единство се провалиха въпреки двудневната среща в Истанбул на 26 и 27 март.

Българското министерство на външните работи настоява за спиране на насилието в Сирия и призовава българските граждани да напуснат незабавно страната.

Българският парламент подкрепи на 16 март с декларация засилването на натиска върху режима в Сирия и установяване на ефективни санкции, включително прекратяване на всички оръжейни доставки. Документът беше приет единодушно днес със 135 гласа „за".

„Срещата в Истанбул ще бъде възможност за международната общност да прецени дали режимът в Дамаск изпълнява този план или не, дали уважава задълженията си и дали слага край на всекидневните кланета, извършвани от повече от година насам", заяви в сряда говорителят на френското външно министерство Бернард Валеро.

По-рано Сирия прие изпълнението на мирния план на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Той включва шест точки, сред които спиране на насилието, изтегляне на войските от опозиционните райони и започване на диалог. Планът също така бе подкрепен от Русия, Иран и Арабската лига.

#Николай Младенов #министър на външните работи #„Приятели на Сирия" #Истанбул #Сирия #ООН #Кофи Анан #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"