Сърбия иска „нещо“ от Косово скоро

Сърбия иска „нещо“ от Косово скоро
Сърбия трябва да намери решение на проблема си с Косово възможно най-скоро според Борис Тадич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отлагането на решението на проблема в Косово намалява възможността на Сърбия да получи нещо от него, според сръбския президент Борис Тадич.

„Сегашната политическа класа трябва да намери решение на проблема в Косово, дори това решение да не удовлетворява всички граждани на Сърбия. Бих предпочел някой друг да бъде виновен, защото никой не може да бъде доволен от решението на проблема в Косово. Нещо обаче трябва да се направи, защото колкото повече се отлага решаването на проблема във времето, толкова повече намалява възможността Сърбия да получи нещо“, подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС.

БГНЕС припомня, че тези дни 21 000 сърби от Косово поискаха да получат руско гражданство. Според тях само Русия може да защити техните интереси и да гарантира тяхната сигурност в Косово.

Руското посолство в Белград съобщи, че е изпратило до Държавната дума в Москва писмените искания на хиляди сърби от Косово да получат руско гражданство. Съветникът в дипломатическата мисия Олег Булдаков каза, че няколко сръбски сдружения от Косово са изпратили писмо с искане за руско гражданство. Сдруженията твърдят, че около 20 000 сърби от Косово искат да получат руско гражданство.

Тадич обаче се отнесе критично към инициативата на косовските сърби да станат руски граждани.

„Ако някой смята, че Русия, Китай или Бразилия смятат Косово за свой горещ проблем, той наистина е доста наивен. През следващите десет години Косово ще бъде горещ проблем за САЩ и Европейския съюз и поради тази причина те водиха война“, изтъкна сръбският президент по повод последните коментари в Сърбия за позицията на Русия.

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост през 2008 и досега е призната от 87 от 193 страни – членки на ООН. Северно Косово обаче има компакнто етнически сръбско население, което не признава властта в Прищина и се бори за присъединяването си към Сърбия.

#Борис Тадич #Косово #Сърбия #Президент на Сърбия #Белград #Прищина #ЕС #Европейски съюз #Марти Ахтисаари #ООН #кандидат-членка #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници