Отпускат нови 28 млн. лв. за последиците от бедствия

Отпускат нови 28 млн. лв. за последиците от бедствия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови 28 145 409 лв. за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия се очаква да отпусне кабинетът на днешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Почти цялата сума – над 27 млн. лв., са трансфери по бюджетите на общини

за разплащане на разходи по овладяването на бедствено положение, ремонти и възстановяване на инфраструктура. С останалите средства се покриват разходи на министерствата, като половината са за дейности по обезопасяване на язовирите, определени в предаварийно състояние.

Целевите разходи се осигуряват за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет за 2015 година. В началото на април правителството предостави на общините близо 14 млн. лв. за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци.

Общините ще получат допълнителни средства и за изплащане на стипендии на учениците

по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Програмата беше приета през февруари и нейната цел е да насърчава творческите, научните и спортните заложби и потребности на учениците, заели призови класирания през тази година, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предлага понижение от 0,5 на 0,4 на коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби. С решението, което правителството се очаква да приеме, се цели подобряване на условията за

превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища

Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това, от своя страна, създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.

В дневния ред на кабинета е включено и приемането на нова тарифа за таксите, които се събират от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, и отмяна на действащата от 2004 г. Според новата тарифа при определянето на размера на събираните от Агенцията такси за извършваните от нея дейности се включват само преките трудови и материални разходи за извършването на дейностите и услугите и не са калкулират амортизационни разходи и печалба, както и разходи за отстраняване на нередовности и предоставяне на допълнителна информация.

Правителството ще разгледа и проект на Ззкон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите. Целта е в българското законодателство да се въведат европейски изисквания за алтернативно и онлайн решаване на потребителски спорове.

#правителство #Министерски съвет #бедствие #ученици #стипендии #Пътнически превози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »