Днес е 1 април, излъжете!

Днес е 1 април, излъжете!
1 април е Международен ден на хумора, но България си има целогодишна столица на хумора - Габрово. Снимка: kontinenti.com
A A+ A++ A

Днес е 1 април – Ден на хумора, Ден на шегата или Ден на лъжата.

Въпреки че на този ден лъжите и шегите са традиционно позволени, те трябва да отговарят на едно условие – да не нараняват никого.

Празникът е международен, но в България е свързан с различни суеверия - за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари.

Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април.

Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април".

За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Според трети вариант на историята за празника на шегата, този ден се свързва с римски празник в чест на възкръсването на бог Атис. Римляните го наричали празник на радостта и на него хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат.

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните.

Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден - за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят, и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето.

В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар). В древността 1 април отбелязвали само ирландците.

Откъдето и да е произлязъл празника, не пропускайте да го отбележите с много смях. На почит на 1 април са са остроумните, досетливите, веселите шеги :)

#1 април #Ден на шегата #Ден на лъжата #лъжа #шега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"