Дават 75 000 лв. за документален филм срещу Държавна сигурност

Дават 75 000 лв. за документален филм срещу Държавна сигурност
A A+ A++ A

Едночасов документален филм за дейността на Държавна сигурност възлага с обществена поръчка Комисията по досиетата. Определен е бюджет за заснемането разпространението на 500 DVD-копия до 75 000 лв., с ДДС.

Средствата за филма ще са от бюджета на комисията, който за 2015 г. е 3 265 000 лв., от които 2 089 000 лв. са за заплати и осигуровки, съобщава БГНЕС.

Под работно заглавие "Нагоре по стълбата, която води надолу" филмът има за цел "да разкрие дейността на ДС в обществения и политическия живот на България за годините 1944-1991 г. и нейното отражение върху прехода от комунизъм към демокрация. Да разкаже за пречупените човешки съдби, за провалените животи на обикновените хора на фона на проспериращите в йерархията, ангажирали се с ДС. Да разкрие пагубната страна на тайните зависимости, които тровят съзнанието на българските граждани и до днес. Мъчителният път към свободата. Силата на страха", пише в документацията за обществената поръчка.

Филмът трябва да разкрие и ролята на агентите на ДС в годините на прехода, както и да отговори на въпроса "спечели или изгуби България от отсъствието на лустрация".

Режисьорът и сценаристът на филма трябва да са били автори на най-малко три документални и/или игрални ленти, става ясно още от заданието. Водещо при определяне на победителя ще е оценката на конкурсната комисия за сценария, а не за предложената цена.

Желанието на Комисията по досиетата е заснемането на произведението да позволява излъчването му в телевизионен ефир и интернет сайтове.

#документален филм #Държавна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"