Образуваха досъдебно производство за взривовете в Иганово

Образуваха досъдебно производство за взривовете в Иганово
A A+ A++ A

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив във връзка с днешните взривове в цех на ВМЗ-Сопот в село Иганово.

В момента се извършват разпити на свидетели, а след обезопасяване на периметъра ще бъдат направени огледи на местопроизшествието и ще бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете, съобщиха от прокуратурата.

По-рано днес стана ясно, че термобарични снаряди са се взривили в склада на завода в Иганово. Всички експерти твърдят, че понеже термобаричните снаряди, които са се взривили, не са цяло изделие, това предполага и малка сила на взрива. От тази гледна точка и взривът не е толкова силен, заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

Взривът не е толкова силен, колкото предишния

повтори Петров.

Помещението, където са били боеприпасите е било запечатано. Намерението на ръководството на завода е било днес да започне да работи отново.

Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев отказа да коментира инцидента в Иганово. Той каза, че не е имало хора по време на взрива. "Има следствие, нека да си извършват следствените действия", добави Стоенчев. Каза и че на много мисли го навежда това, че двата инцидента се случват в рамките на месец.

По-рано на мястото на инцидента пристигна и главният секретар на МВР Георги Костов (на снимката горе), който заяви, че се работи по всички хипотези във връзка с взривовете в Иганово. На въпрос на БГНЕС това

включва ли версията саботаж

Костов отговори, че не се изключва нищо. Няма опасност за населението и няма данни за замърсяване на въздуха.

Между 10:30 и 12:30 ч. отново се чуха няколко нови взрива от складовете в  района на село Иганово. Над завода се виждаха и пушеци, пожарникарите успяха да овладеят пожара в цеха.

От МВР уточниха, че в района на цех 835 на завода са възникнали няколко вторични пожара, които своевременно са погасени от екипи на ГДПБЗН. Сигурността в района е обезпечена от полицейски патрули. Остават затворени за движение участъците от подбалканския път и железопътната линия.

Няма опасност за населението и не се налага евакуация

Критичната ситуация е под контрол. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия.

Хората от селото разказват, че взривовете са започнали около 7:00 ч. сутринта, но към 8:00 ч. е бил най-силният, който е пръснал осколки от сандъците почти в цялото село. Хората си го обясняват с това, че вятърът ги е разнесъл из селото.

Още от първия взрив жителите на Иганово са разбрали, че се случва нещо, защото въпреки че в района се взривява  постоянно, тъй като има учебен военен полигон, те твърдят, че могат да направят ясна разлика между взривовете от полигона и взривове, различни от това.

Достъпът до селото е невъзможен. Автомобилите се отклоняват по обходни маршрути. Към мястото на инцидента се отправиха и няколко бронирани военни автомобила.

#Иганово #взрив #досъдебно производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"