Велизар Енчев: С ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок - никакъв съюз

Велизар Енчев: С ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок - никакъв съюз
Велизар Енчев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Велизар Енчев е завършил журналистика в СУ. Бил е кореспондент е на БНТ в бивша Югославия от 1987 до 1993 г. Посланик е в Хърватия от 1997 до 2002 г. След това става телевизионен водещ в телевизия СКАТ. В 43-ото Народно събрание влиза като депутат от Патриотичния фронт. След скандал с един от лидерите на коалицията Валери Симеонов, напуска парламентарната група и основава свое политическо движение.

- Какво Ви наведе на мисълта, че е време за основаване на ново движение? Каква ниша иска да запълни Движението за радикална промяна "Българската пролет"?

-След повторното поемане на властта от ГЕРБ и след формирането на поредната порочна коалиция, с участието на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, която подмени вота на избирателите, стана ясно, че е нужно да се възстанови моралът в политиката. В България в момента няма две неща – държава и политически морал.
Затова с група приятели решихме да предложим радикална алтернатива на политическото статукво, обединяваща широки слоеве от обществото, които настояват за социална справедливост и нов обществен договор.

Партиите на прехода не само са изчерпани политически, но са морално дискредитирани - заради катастрофалната икономическа ситуация, направила България най-бедната държава в Европейски съюз.

В тази държава младите нямат житейска перспектива и са принудени да вегетират като безработни или да емигрират. А хората от третата възраст са на ръба на физическото оцеляване с мизерните си пенсии, въпреки че именно те създадоха материални активи за десетки милиарди левове, приватизирани по криминален начин от родената след 10 ноември 1989 година паразитна буржоазия.

Задълбочаващото се социално неравенство и масова бедност засилват обществения гняв срещу елита, обсебил цялата икономика и финансовите институции. Тъй като държи лостовете на държавното управление и контролира медиите, българската олигархия вече посяга и към милиардите от европейските субсидии.

За да прикрие досегашния си грабеж и фалита на една от най-големите банки, правителството на четворната коалиция задължи държавата с нов външен дълг от 16 милиарда лева. Това огромно задължение ще се изплаща в следващите десетилетия от българските граждани, превърнати в най-големите длъжници на Европа.

Ето това е нашата социална ниша – стотиците хиляди онеправдани българи, които станаха жертва на този дивашки капитализъм.

-Определяте движението като ляво - как според Вас се представят действащите играчи на това поле? Какви недостатъци виждате в дейността на Вашите бъдещи конкуренти?

-У нас няма нито автентично ляво, нито истинско дясно. Ако говорим за лявото, веднага след 10 ноември 1989 година БСП приватизира левия сектор. Но както завърши масовата приватизация – с масова измама на милионите притежатели на бонови книжки, така и приватизацията на лявото пространство от БСП е пълно фиаско. Столетната партия е като двуликия Янус – когато е в опозиция, прокламира лява политика, но когато е на власт – прилага десни икономически мерки. Справка – вижте кой наложи плоския данък.

  -Бихте ли очертали конкретни политики, вдъхновени от „Сириза”, които биха били проложими на българска почва, или конкретни мерки, с които планирате да се противопоставите на неолибералния курс?

На първо място решително скъсване с неолибералната идеология в икономиката, издигнала в култ мита за универсалната сила на пазарните механизми. Държавата трябва да върне своята роля като инвеститор и регулатор.

Време е да се пристъпи към създаване на държавни предприятия, разбиващи монопола и намаляващи цените.
Колкото и радикално да звучи, ще се борим за запазване и връщане на държавната собственост върху стратегически отрасли – енергетиката, оръжейната промишленост, телекомуникациите.

По примера на „Сириза“ ще започнем война срещу масовата бедност. Настояваме за държавна намеса и законодателни мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес. Време е за нова регионална политика, обръщаща специално внимание на изостаналите региони, в които цари масова безработица и ескалираща емиграция.

По гръцкия модел от 90-години на миналия век, предлагаме създаване на държавна програма за заселване на етнически българи от чужбина в обезлюдените райони.
Изобщо не се колебаем да предложим облекчения за длъжниците от малкия и средния бизнес, просрочили своите задължения към държавата.

В този дух искаме отменяне търговете на банките за първо и единствено жилище на кредитополучатели, които не могат да погасяват вноските си. Ако влезем във властта, ще гарантираме на всички български граждани, че няма да бъдат изхвърляни на улицата от банкери и съдия-изпълнители. Ще учредим междинна държавна институция за управление дълговете на частниците и справедливо третиране на всички кредитополучатели. И най-важното – трябва да се забрани едностранната промяна в договорните отношения, в това число и на лихвите, което ощетява гражданите и ги прави роби на банките.

В рамките на програмата за подпомагане на младите, планираме данъчна и банкова амнистия за хора в затруднено положение и най-вече за млади семейства. Не забравяме и изхвърлените от коловоза на живота – за тях предлагаме държавна програма за осигуряване на покрив за бездомници срещу участие в трудови кооперации

-Ще търсите ли промяна в модела на данъчно облагане?

-Отмяната на плоския данък дори не се дискутира. Справедливо е прогресивно-подоходното облагане. А защо не е скандинавският модел на сериозно облагане на доходите на богатите- това е всъщност данък „Солидарност“.
 
-Кои партии разпознавате като съмишленици и от кои се разграничавате категорично?

- С ГЕРБ и ДПС никакъв съюз, при никакви обстоятелства. С крайната десница в Реформаторския блок – също. При определени условия е възможно сътрудничество с БСП и „Атака“. Но и БСП, и „Атака“ консумираха много грехове в последните години – червените, като подкрепиха войната в Ирак и американските бази, атакистите – като дадоха гласовете си за правителствата на ГЕРБ и Орешарски.
 
Ще запазите ли някои от линиите на Патриотичния фронт?

-Програмата на НФСБ е една, на ВМРО – малко по-различна, а на коалицията „Патриотичен фронт“ – комбинация от двете. След като влезе в Народното събрание, НФСБ измени на своята програма и по същество сега изпълнява програмата на ГЕРБ. Така че програмата на НФСБ е свободна и ние без угризения я приемаме като своя.
Ако искаме да изградим социално солидарно общество по най-високите европейски стандарти, време е да загърбим страха и се противопоставим на дивия капитализъм, както това направиха гърците
 
-   В материал от вестник „24 Часа” цитират Ваше предложение да се закрие НСО като неефективно, като вместо това се създадат „доброволни отряди за самозащита срещу циганската престъпност”. Ако позоваването е коректно, бихте ли коментирали тази стъпка?

- Смятам за целесъобразно закриването на Националната служба за охрана и трансформирането й в дирекция към МВР, без право да е първостепенен разпоредител с бюджетни средства. В момента държавата отделя годишно около 40 млн. лева за служба, охраняваща десетина човека в държавата. На фона на социалната нищета, това е въпиющо безобразие.
 
-Каква цел преследвате на местните избори?

-Ще издигнем кандидати за кметове и общински съветници във всички областни центрове и в по-малките населени места. Целта ни е да вкараме почтени хора в местната власт, за да ограничим влиянието на ГЕРБ и ДПС, както и на коалиционните партньори РБ, ПФ и АБВ. Ще търсим местни авторитети, интелектуалци, учители, лекари. Точно те трябва да влязат в регионалните парламенти, за да възстановят социалната справедливост и се противопоставят на корупцията при усвояването на еврофондовете и реализацията на обществените поръчки. Време е народът да поеме властта в своите ръце – първо в местната власт, след това – в национален мащаб. Иначе ще продължим да бъдем не само най-бедната, но и най-унизената нация в Европейския съюз.

 

#Велизар Енчев #ГЕРБ #ДПС #Реформаторския блок #БСП #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"