Плевнелиев: Коридор 8 – приоритет по нов финансов евро инструмент

Плевнелиев: Коридор 8 – приоритет по нов финансов евро инструмент
Коридор номер 8 е с дължина около 1350 км, като включва пристанищата, пътищата, железопътната мрежа и летищата. Снимка: БТА
A A+ A++ A

България и Италия ще работят транспортен Коридор №8 да бъде приоритет по нов финансов инструмент на Европейската комисия, заяви президентът Росен Плевнелиев в края на официалното си посещение в Италия.

„България и Италия ще продължават да съгласуват политиките си от гледна точка на европейски перспективи, европейски приоритети в сферата на земеделието, сътрудничество в сферата на енергетиката, подкрепяме общи проекти като „Южен поток", инфраструктурни проекти, в които участват италиански компании и имат голям интерес, Коридор 8 – трансевропейски коридор, който свършва в бургаското пристанище”, коментира президентът пред БНР в събота.

„Ние получихме голяма похвала от президента на Италия, от правителството, че България в момента е може би единствената държава, която строи и работи здраво по протежение на Коридор 8, специално това, което ние правим с магистралата от София до Бургас”, каза още той.

„Разбрахме се, че ще полагаме заедно усилия Коридор 8 да бъде приоритизиран по т.нар. Connecting Europe Facility, което е нов инструмент на ЕК за финансиране на трансевропейски инфраструктурни проекти”, добави държавният глава.

Паневропейски транспортен коридор № 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Република Македония и България.

Коридор номер 8 е с дължина около 1350 км, като включва пристанищата, пътищата, железопътната мрежа и летищата.

#България #Италия #коридор 8 #ЕК #Росен Плевнелиев #президент #Южен поток #София #Бургас #Албания #Република Македония #Адриатическо море #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »