Цачева: „Белене” – хубава, но неосъществима мечта

A A+ A++ A

„Белене" беше хубава мечта, но е икономически нерентабилен проект за нашата страна в момента, заяви председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева.

„Затова се наложи да взема най-трудното решение в политическата си кариера до момента – да подкрепя прекратяването на проекта”, каза тя в събота по ТВ7.

„30 години чакаме нещо да ни светне и през това време подготвяхме специалисти, но нямахме отговор на най-важният въпрос – колко ще ни струва”, коментира Цачева.

Председателят на НС откровено сподели, че за нея предстоят трудни срещи с хората от Плевен, защото ще я питат защо се отказваме от този проект, който трябваше да осигури заетост в региона и надеждите към него бяха големи.

„Но въпросът е защо, когато имаше пари в държавата и Сергей Станишев твърдеше, че е оставил огромни излишъци, не направиха АЕЦ „Белене", риторично попита тя.

„Няма да спра да питам това, докато не получа отговор от тези, които сега ни обвиняват”, закани се Цачева.

За нея сега най-важното е да се намери начин да се оползотвори площадката, предвидена за атомната централа, за да може икономиката в този район да получи нов шанс за развитие.

На 28 март кабинетът реши да се откаже от проекта за строеж на атомната електроцентрала „Белене", като поръчаният за нея реактор бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй", а на мястото на „Белене" бъде изградена газова централа.

България започва изграждането на АЕЦ „Белене“ още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години.

Новият договор между „Атомстройекспорт“ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта „Белене“. Строителните дейности започват през юли 2008 г. след подписването на Протокол за откриване на площадката „Белене“.

Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант RWE, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация „Росатом“, чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за „Белене“. Това са водещият финландски енергиен концерн „Фортум“ и френската компанията „Алтран“.

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, „Росатом“ и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25% за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"