С пламъка на възкръсналата радост

С пламъка на възкръсналата радост
A A+ A++ A

"Пазете и разгаряйте в сърцата и душите си пламъка на възкресната радост", пожела патриарх Неофит в словото, с което възвести Възкресение Христово.

В днешния неделен ден Негово светейшество оглави богослужението за Второ Възкресение в митрополитската катедрала на София "Св. Вмца Неделя". Във всички епархии на Българската православна църква евангелските текстове за чудото на Възкресението ще се четат на различни езици.

Точно в 12 часа снощи с думите "Христос Воскресе!" патриарх Неофит оповести настъпването на най-големия християнски празник.

Малко преди полунощ в храм-паметника "Св. Александър Невски" бяха запалени и свещите на президента Росен Плевнелиев и Негово величество Симеон II, а след това и на всички миряни. С песнопения всички духовници и вярващи обиколиха три пъти храма.

Празничното богослужение започна в 23.30 ч. Минути преди самото начало в храм-паметника влезе главата на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит и прекръсти стотиците събрали се миряни.

Пасхалната полунощница бе изпълнена с 50-те псалми, които църквата употребява много често в богослужението. Последвалият камбанен звън отново възвести, че Благодатният огън, донесен от Йерусалим, е тръгнал от Синодалния параклис към храм-паметника "Св. Александър Невски". Последва призив към патриарха да Го приеме.

"Нека пламъкът на божигробския огън да грее в нашите души и сърца, за да отпразнуваме радостно светлото Христово Възкресение! Амин!", отговори Негово Светейшество и внесе Благодатния огън в храмовия олтар.

В словото си главата на Българската православна църква призова вярващите да се прегърнат на празника и да си простят всичко заради Възкресението.

Негово Светейшество пожела на българския народ мирни, светли и спасителни пасхални дни, духовно и телесно здраве, благоденствие и преизобилна радост.

"Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество! Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх", призова патриархът.


#патриарх Неофит #Възкресение Христово #Христос воскресе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници