Недостиг на местата за първокласници?

Недостиг на местата за първокласници?
С предимство биха могли да се записват децата, които живеят близо до учебното заведение, тези с братче или сестриче в същото училище, сираците и близнаците. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Три месеца преди началото на записването в първи клас, местата в повечето училища вече са заети.

Прогнозите в сферата на образованието са първокласниците тази есен да са повече от миналата. Затова кампанията за привличане на ученици е в разгара си, а повечето места – вече са заети, съобщи бТВ.

33-то Основно училище в Люлин е едно от най-големите в страната – с близо 800 ученици.

За септември са предвидили шест паралелки. От училището уверяват, че няма да върнат дете за първи клас. До момента са подадени 120 заявления.

В училището ще има и подготвителна група за петгодишни. В условията на делегиран бюджет всяко училище се състезава за повече ученици – с атрактивни дисциплини като хореография и рисуване или информационни технологии.

Най-много кандидати има за училищата, които гарантират целодневно обучение.

В страната психоза по записванията в първи клас още не се е развихрила. В шуменските училища, например, предварителният прием на първокласници за следващата учебна година реално не е започнал.

Само в някои учебни заведения в града вече има подадени малък брой заявления от родители на бъдещи първолаци. В СОУ „Трайко Симеонов" привличат ученици с разнообразни извънкласни дейности.

От 30 май до 15 юни децата трябва да се запишат в първи клас, като това ще става само с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група в детската градина или в училище.

Близостта до дома е един от критериите за подбор. С предимство биха могли да се записват още децата с братче или сестриче в същото училище, сираците и близнаците. С привилегии може да се ползват и децата, завършили предучилищна подготовка в същото училище.

#първи клас #училища #образование #първокласници #първолаци #ученици #Люлин #предучилищна #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"