202916 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Недостиг на местата за първокласници?

31 март 2012, събота / 14:53; Коментари: 0
Send to Kindle
Недостиг на местата за първокласници?
С предимство биха могли да се записват децата, които живеят близо до учебното заведение, тези с братче или сестриче в същото училище, сираците и близнаците. Снимка: bTV

Три месеца преди началото на записването в първи клас, местата в повечето училища вече са заети.

Прогнозите в сферата на образованието са първокласниците тази есен да са повече от миналата. Затова кампанията за привличане на ученици е в разгара си, а повечето места – вече са заети, съобщи бТВ.

33-то Основно училище в Люлин е едно от най-големите в страната – с близо 800 ученици.

За септември са предвидили шест паралелки. От училището уверяват, че няма да върнат дете за първи клас. До момента са подадени 120 заявления.

В училището ще има и подготвителна група за петгодишни. В условията на делегиран бюджет всяко училище се състезава за повече ученици – с атрактивни дисциплини като хореография и рисуване или информационни технологии.

Най-много кандидати има за училищата, които гарантират целодневно обучение.

В страната психоза по записванията в първи клас още не се е развихрила. В шуменските училища, например, предварителният прием на първокласници за следващата учебна година реално не е започнал.

Само в някои учебни заведения в града вече има подадени малък брой заявления от родители на бъдещи първолаци. В СОУ „Трайко Симеонов" привличат ученици с разнообразни извънкласни дейности.

От 30 май до 15 юни децата трябва да се запишат в първи клас, като това ще става само с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група в детската градина или в училище.

Близостта до дома е един от критериите за подбор. С предимство биха могли да се записват още децата с братче или сестриче в същото училище, сираците и близнаците. С привилегии може да се ползват и децата, завършили предучилищна подготовка в същото училище.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: