БДЖ щяла да избегне фалит

БДЖ щяла да избегне фалит
Планираната стачка само ще влоши положението в БДЖ, според шефа на борда на холдинга Владимир Владимиров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако реформите в БДЖ влязат в сила, компанията ще може да избегне фалит, според шефа на борда на държавния железопътен холдинг Владимир Владимиров.

„Активите на БДЖ са запорирани вече повече от един месец, а сметките от няколко месеца“, заяви председателят на Съвета на директорите на „БДЖ-Холдинг“ по БНТ в понеделник сутринта.

„Досега дружеството е успявало да се споразумее с доставчиците и да се изплащат задълженията, и постепенно сметките да бъдат освободени“, добави Владимир Владимиров и посочи, че ако продължат още фирми да искат запор над сметките на БДЖ, дружеството ще фалира.

„Затова и ние се опитваме да ускорим реформите, които ще освободят голямо количество паричен ресурс, който ще отиде за погасяване на задължения към банки, към доставчици, така че да успеем да балансираме известно време, докато извадим дружеството от кризата“, каза още Владимиров, и добави:

„Ако реформите влязат в сила, ние ще успеем да избегнем фалит и ще започне разплащане с доставчиците, и тогава по-лесно може да се вземе заем от Световната банка“.

В началото на ноември ръководството на БДЖ обяви, че според новия реформен план предстоят масови съкращения на над 2000 служители на дружеството, 150 влака ще бъдат спрени от движение и цената на билетите ще поскъпне с 15.0%.

Веднага след това председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев обяви, че на 24 ноември започва безсрочна национална ефективна стачка на БДЖ. Движението на влаковете ще бъде спряно в активната част на деня – от 8.00 ч. до 16.00 ч.

БДЖ извършва услуги както за превоз на товари, така и за международен пътнически железопътен превоз. Дружеството осигурява 80% от вътрешния товарен транспорт и 100% от превоза на пътници. Компанията има дългове на обща стойност 771 млн лв.

В края на миналата седмица стана ясно, че 137 служители на БДЖ са приели предложението на компанията да бъдат съкратени в замяна на шест месечни заплати.

#БДЖ #Български държавни железници #Ивайло Московски #Министър на транспорта #масови съкращения #влакове #превози #стачка #национална ефективна стачка #стачка #Петър Бунев #КНСБ #синдикати #Владимир Владимиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"