ЕК: Не разглеждаме излизане на Гърция от еврозоната

ЕК: Не разглеждаме излизане на Гърция от еврозоната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия не разглежда перспективата за излизане или изключване на Гърция от еврозоната.

Институцията коментира публикация в европейските медии за възможно изключване на Гърция, в случай че страната обяви невъзможност да изпълнява ангажиментите по дълговете си. В четвъртък британският вестник „Таймс” писа, че страни от ЕС подготвят план за изключването на Гърция от еврозоната, в случай че през май Атина обяви банкрут. По негова информация, такива планове са изложени в документ, подготвен от министерството на финансите на Финландия в сътрудничество с Германия. „Страните от еврозоната тайно подготвят планове за изключването на Гърция от общата европейска валута, приготвяйки се страната да бъде обявена за банкрутирала следващия месец”, се казва в материала.

Категоричната позиция е, че европейските институции не коментират подобна възможност.

„Юридически механизъм за изключване на страна от еврозоната не съществува. Действията на ЕК произхождат от по-рано достигнатите договорености между Гърция и международните кредитори на базата на новата програма за реформи за продължаване на международната финансова помощ на Атина“, съобщиха от пресцентъра на Комисията, цитирани от ТАСС.

Междувременно финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че се надява до 24 април, за когато е планирана среща на министрите на финансите от еврозоната в Рига, да бъде постигнато принципно споразумение за отпускането на поредния кредитен транш за Атина. В интервю за „Блумбърг” министърът подчертава, че има надежда да се договорят.

По график, през май Атина трябва да плати 950 млн. евро на Международния валутен фонд.

До средата на следващата седмица Гърция трябва да представи доработена икономическа програма, в зависимост от която МВФ и ЕС ще отделят финансирането. Засега между страните продължават преговорите на ниво технически експерти.

#Гърция #Атина #еврозоната #Европейската комисия #ЕК #ЕС #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"