Решават за финансиране на частните училища през 2016 г.

Решават за финансиране на частните училища през 2016 г.
Срещу предложението да се субсидира частното обучение е застанал зам.- финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Решението за финансиране на частните училища с държавна субсидия остава за 2016 г., става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета в сряда.

Причината – дългогодишният дебат дали държавата трябва да субсидира и частното образование на децата до 16 г.

Просветното ведомство вече три пъти е осъждано, че не дава дължимата субсидия на учениците от частните школа, чиито родители също внасят данъци. Става дума за около 8000 ученици и 10 млн. лева на година за тях, съобщава „Труд".

Срещу предложението да се субсидира частното обучение е застанал зам.- финансовият министър Владислав Горанов. Според него принципът „парите следват ученика” е правилен, но в момента „държавата не може да покрие и базовия стандарт за издръжка на децата в общинските училища и градини”.

„А къде изведнъж изчезват парите на едно дете, което е първо в общинска детска градина, а в първи клас отива в частно училище?”, не му остава длъжен просветният министър Сергей Игнатов, който е вносител на проектозакона.

След като изслушва спора между двамата по време на заседанието, премиерът Бойко Борисов предлага на министър Игнатов да си оттегли точката.

Министърът обаче не приема и предлага държавата да поема базовата издръжка на децата от частните училища от 2016 г. В крайна сметка правителството го е одобрило, но със заръката на премиера към министъра: „Оставям на теб да ги убедиш в парламента", пише „24 часа".

„Ще има сериозни законодателни промени и студентските общежития трябва да бъдат признати за жилища или за места за живеене, тъй като сега не са такива”, обяви в петък министърът на образованието Сергей Игнатов.

По думите му едва след това ще могат да се подават оплаквания за шум.

„Това не мога да го променя аз, но ще дадем препоръките към работната група към парламентарната образователна комисия”, обясни министърът.

На въпрос какви са основните изводи от одитния доклад на неговото ведомство за отдадените под наем имоти от ВУЗ-овете за заведения, Игнатов заяви, че той не е виждал „официално този документ”.

От доклада става ясно, че ВУЗ-овете са отдавали имоти без конкурси търгове. Според Игнатов трябва „да се приеме и добрата страна, че ректорите и ректорските ръководства са правили тези нарушения, за да повишат финансовото благосъстояние на университетите”.

Той уточни, че помещенията, давани за барове, е трябвало да се използват само за учебни цели. Там, където има нарушения при сключването на наемните договори, те ще бъдат прекратени.

#държавна субсидия #Сергей Игнатов #Бойко Борисов #премиер #Владислав Горанов #зам.-министър на финансите #общежития #ВУЗ #университети #ректори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай