България е предпочитано място за приключенски туризъм

България е предпочитано място за приключенски туризъм
Снимка: terra-europe.com
A A+ A++ A

България е на трето място по потенциал в глобалната приключенска туристическа индустрия при развиващите се държави след Чехия и Словакия, обяви Гергана Николова от Асоциацията за приключенски туризъм /АТТА/ по време на международната конференция Форум Планини‘2015.

По данни на ATTA през 2013 г. приключенският туризъм е генерирал над 265 млрд. долара приходи в световен мащаб, а 65,6 % от похарченото от туристите остава в посетената дестинация, докато при масовия туризъм – едва между 5 и 17 на сто. По дефиниция това е туризъм, който се стреми да има щадящо отношение към природата; включва поне два от три ключови елемента: физическа активност сред природата, изживяване, културно наследство и пълноценно изживяване и досег до живота на местните хора.

Приключенският туризъм е една от най-големите възможности за устойчиво и отговорно развитие на туристическия отрасъл в България.

Васил Тодев от сдружение „Байкария“ и Любомир Попйорданов от Одисея-Ин споделиха идеи за щадящи природата прогресивни практики в защитените територии и нови възможни туристически продукти и услуги, за които има търсене в световен мащаб. Такива са фамилни пътувания с магарета, комбинации от приключенски активности, вино, йога, приключенски паркове в защитените местности и т.н.

По време на събитието бе съобщено, че фестивалът „Зелени дни“ ще се проведе на Паметника на Съветската армия между 21 и 24 май и за шести път ще събере туристически сдружения, производители на биопродукция и граждански инициативи, представящи възможности за здравословен и природосъобразен начин на живот. Част от „Зелени дни“ е и състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън“, което ще се състои на 25 април край Драгоман.

#България #туризъм #приключенски туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"