Свещ за „сбогом" на АЕЦ „Белене" в Свищов

Свещ за „сбогом" на АЕЦ „Белене" в Свищов
На 31 март в 20 часа, в „Часът на Земята" членове на комитета и техни приятели от коалиция „БелеНЕ!" ще се съберат пред сградата на община Свищов, за да кажат символично със запалени свещи „сбогом" на АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Свищов ще запалят свещ за „сбогом" на АЕЦ „Белене” в „Часът на Земята” и се надяват това да е завинаги, съобщиха от Комитета за еколого-икономическа защита на Свищов.

Комитетът оповестява, че приветства решението за спирането на АЕЦ Белене и изразява голямото си задоволство както на своите членове, така и на всички участници в Национална коалиция „БелеНЕ!" за логичния завършек на тази мъчителна и скъпоструваща на българския народ авантюра.

От комитета припомнят, че изграждането на АЕЦ „Белене" започна още през 80-те години на миналия век. Още в началото на демократичните промени над 20 000 жители на Свищов излязоха на незапомнен протест против изграждането на атомното чудовище само на няколко километра западно от Свищов, в силно земетръсна зона.

Изграждането на централата беше замразено, но през 2002 година отново беше рестартирано. Напразни бяха опитите да бъде намерен чуждестранен западен инвеститор. Единствено интерес за кратко време беше проявен от страна на германския холдинг RWE, който през 2009 г. се отказа от участие и се оттегли.

През всичките изминали години хората от Комитета за защита на Свищов не спираха да протестират по различни начини срещу изграждането на обекта. Заедно с всичките си партньори от Национална коалиция „БелеНЕ!" те провеждаха шествия, митинги и други протестни действия.

Международната екологична организация Greenpeace също взе участие в протестите срещу атомната централа.

Членовете на комитета се надяват това наистина да е последното и окончателно решение за този обект. Те очакват от всички институции да се потърси сметка от виновниците за пропилените милиони левове, безсмислено и безотговорно похарчени в този обречен от самото си начало обект, посочват още от там.

На 31 март в 20 часа, в „Часът на Земята" членове на комитета и техни приятели от коалиция „БелеНЕ!" ще се съберат пред сградата на община Свищов, за да кажат символично със запалени свещи „сбогом" на АЕЦ „Белене" и да призоват всички да обичат и пазят Земята, на която живеем.

Те ще призоват хората да ползват ефективно електроенергията, а овластените институции да проявяват повече разум при вземането на сериозни и отговорни решения, касаещи съдбите на милиони хора по света.

#Свищов #свещ #Часът на Земята #АЕЦ „Белене” #RWE

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници