ЕК отпуска 1,98 млн. евро за България заради наводненията

ЕК отпуска 1,98 млн. евро за България заради наводненията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия отпусна на България, Италия и Румъния помощ в размер на 66,5 млн. евро от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз във връзка с трите природни бедствия, сполетели тези страни през 2014 г.

Помощта — 1,98 млн. евро за България, 56 млн. евро за Италия и почти 8,5 млн. евро за Румъния — има за цел отчасти да покрие разходите за възстановителни дейности след наводненията. По-конкретно, средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони.

„Фонд „Солидарност“ на ЕС е един от най-ярки символи на нашата солидарност във време на нужда. Финансовата помощ, предлагана в представеното днес решение, ще помогне на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. Тя също така показва солидарността със 130-те хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения.“ В много от програмите, съфинансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014—2020 г., се предвиждат инвестиции за предотвратяване на наводненията и смекчаване на последиците от изменението на климата", заяви Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика.

#Европейската комисия #България #Италия #Румъния #Корина Крецу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"