Министърът на транспорта обеща: Няма да има студени, мръсни и закъсняващи влакове за празниците

Министърът на транспорта обеща: Няма да има студени, мръсни и закъсняващи влакове за празниците
Ивайло Московски, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След въвеждането на тон системата за тарифиране на превози ще има групи от хора или видове товари, за които железопътният транспорт ще бъде по-изгоден, каза пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски.

Намерението за закриване на жп линии Московски коментира така: "Това е много крайна мярка, говорим за въвеждане на алтернатива  в подвижния състав. За тези линии, където няма пътникопоток, е

по-изгодно да плратим целогодишно такси на някой човек да се вози

отколкото да реализираме разходи по инфраструктурата. Идеята ни е да преговаряме с общините, където има такава възможност да проявят съпричастие към държавната компания и да изградим някакъв вид пулове".

"В лошия вариант ще се консервира жп линия, няма да се демонтира, добави той. В бъдеще, ако има друг интерес, развие се като туристическа олбласт, ще се използва. Предвижда се и изграждане на нова железопътна линия, която ще свърже летище Бургас с града".

Не разбирам желанието на хората, където няма пътници - да се движи влак, при положение, че

същите тези хора плащат разходи чрез данъците си

каза министърът. По думите му до есента ще е абсолютно ясно какво ще стане.

По празнците ще има 11 000 допълнителни места за пътуващите във влаковете, добави Московски.

Две компании ще бъдат санкционирани  с отнемане на лизенз и над 30 акта са съставени, съобщи  министър Московски. Санкциите са за претоварване на камионите, превозващи дървен материал.

Старият проблем на превозвачите с преминаване на границата с Турция и към днешна дата няма устойчиво  решение, каза министърът. Направил съм две срещи с турския посланик, запознат е с казуса, имах среща и с министъра. Предложих 

пълна либерализация на траспорта между двете страни

Не ни отказаха, казаха, че се го обмислят. Но в момента Турция няма министър на транспорта, защото по регламент, преди избори, министърът на транспрота е извън  правителството.

За обявеното намерение да се даде летище София на концесия, Московски обясни: "В този сектор предимно използваме европейските фондове. Ако се стигне до концесия на летище София, ще се съгласува с ЕК".

#превози #Ивайло Московски #БДЖ #влакове #превози #пътници #жп линии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"