Техническият ръководител разпоредил да се къртят бетонните конструкции на хотела

Техническият ръководител разпоредил да се къртят бетонните конструкции на хотела
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дирекцията за национален строителен контрол  (ДНСК) започна незабавно разследване на инцидента със  срутването на хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден", при който загина Борислав Асенов, а трима бяха затрупани - Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йордан, чиято фамилия засега не е известна.

Иван Иванов - директор на Областната инспекция по труда във Варна,  съобщи, че петима работници, които са оцелели от срутването, са разказали, че става дума за това, че ги е

наемал човек, когото знаят само по малко име

Появи се трета фирма, освен "Бултранс груп", която е подизпълнител на фирмата "Планикс". Тази трета фирма сега се установява.

Стана ясно също, че точно в 17:30 ч., около 35 минути преди началото на инцидента, техническият ръководител е  отишъл и разпоредил да се къртят стоманено-бетонните конструкции, за да се извади от тях стоманата. След това е напуснал обекта и работниците сами са продължили къртенето, което най-вероятно според Иванов  е

предизвикало срутването на сградата

"Снощи в 5-о РПУ петима човека открихме, които бяха на разпит. Това са  всичките, които са работили по добив на стомана от тези стомано-бетонни конструкции. Техните задължения са били навън при разрушената сграда да извършват механично доразрушаване на стомано-бетонната конструкция и добиване на желязо. Тези петима са близки родственици с тези, които бяха затрупани вътре в сградата", заяви Иванов пред БНР.

Очаква се малко по-късно кризисният щаб към Областната администрация да съобщи повече подробности, да бъдат уведомени близките на работниците, но до този час е ясно, че действително фирмата е събирала работниците от жп гарата във Варна, както и от ромската махала, без да сключва с тях никакви договори.

Срутилата се сграда е 10-етажна

съобщи директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна комисар Тихомир Тотев. Той добави, че не се знае точно колко работници са били в нея по време на срутването.

Съобщението за инцидента е получено малко след 18:00 ч. В проверката на място се включват и общински служители.

Междувременно, продължава разчистването на останките от срутилата се сграда, но надеждата да се намерят оцелели намалява, казаха от полицията. Цялата срутила се строителна маса се разчиства с тежка техника.

Надеждата е някой от тримата издирвани да е попаднал в мазето на сградата или в джоб, образувал се при срутването.

#хотел "Вероника" #Виктория #Слънчев ден #хотел #ДНСК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »