Митов и Първанов се скараха за външната ни политика

Митов и Първанов се скараха за външната ни политика
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов обяви, че външната ни политика е в крах. На пресконференция в централата на партията в сряда той обърна поглед към провелата се в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на газ, където България не взе участие. Той изтъкна и възможността Австрия да се присъедини също към новата коалиция.

От участващите в коалицията Първанов прави два извода. Той констатира загубата, която България претърпя със спирането на "Южен поток" и трансформирането му в "Турски поток" - както се вижда през Гърция, Македония, Сърбия и останалите страни, представлявани на конференцията.

На второ място, лидерът на АБВ съзира в тази конфигурация изключителен сигнал за краха на външната политика на България в момента. В такава изолация не сме изпадали от години, отчете той. Първанов припомни, че страната ни е събирала форуми по културни и енергийни теми. Сега всичко това се случва извън и за сметка на България.

От АБВ предлагат спешна мярка - свикване на заседание на КСНС към президента и използване на всички други формати, които да доведат до активиране на българската политика по този въпрос.

От своя страна, външният министър Даниел Митов каза, че приема със сарказъм критиките на президента в периода 2002-2012 Георги Първанов. Първият ни дипломат недоумява какво не му е ясно на Първанов и дори най-любезно го кани на среща разговор, на която да му изясни неяснотите по външната ни политика.

"Аз съм отворен човек. Ако на президента Първанов не му е ясно нещо, да дойде да му го изясня. Има прекалено много неща, които очевидно той не разбира. Ако не ги разбира, аз съм насреща, за да му помогна да ги разбере", предложи министърът.

България продължава да си защитава собствените национални интереси, категоричен бе Даниел Митов. Дипломат номер едно е притеснен от ескалацията на политическото напрежение в Македония. Той изрази надежда да се постигне диалог между управляващи и опозиция.

Външният министър е оптимист, че може да се разреши и проблемът с гръцкия данък. Има надежда казусът да бъде решен, подчерта той.

#Георги Първанов #АБВ #Даниел Митов #Македония #КСНС #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"