Граничарите недоволни от условията на труд

Граничарите недоволни от условията на труд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гранични полицаи от Елхово излязоха на протест в сряда заради лошите условия на труд. Граничарите на предела с Турция, твърдят, че пътуват към постовете си със стари автомобили и с риск за живота им. Настояват да получават пари за всеки час извънреден труд. Припомняме, че протестът е предизвикан, след като нито едно от исканията на граничните полицаи, изпратени до ресорното министерство след инцидента по Коледа край Горно Ябълково, при който загина техният колега Асен Асенов, не бе изпълнено. Граничните чакат подобряване условията на труд вече от втори пореден министър.

Заради засиления бежански поток към България, вече повече от година граничните полицаи дежурят по 12 часа на границата ни с Турция. Реално обаче работният им ден е по-дълъг.

„Ние пътуваме в дестинация Бургас - Резово. Това са два часа път на отиване и на връщане. Значи на месец ние навиваме, правим часове 56 часа само в път. Това са седем работни дни и навиваме по 3 хиляди километра”, заяви граничният полицай Ангел Димитров пред Нова телевизия. Времето, в което се пътува към границата, не се заплаща като извънреден труд. Командированите от Кюстендил по южната граница пък обясняват, че не им се зачитат за работни първият и последният ден от командировката.

Полицаите дават срок до края на месеца да бъдат изпълнени исканията им. Ако не се подобрят условията на труд, граничните полицаи обясняват, че следващата им стъпка ще бъде национален протест. 

По-рано в сряда, на правителственото заседание, министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното“. 

#гранична полиция #Елхово #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »