Центърът на НАТО у нас скара депутатите

Центърът на НАТО у нас скара депутатите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дискусията около законопроекта за ратифициране на Споразумение за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на обединените съоръжени сили на Европа относно Базова поддръжка на Модул на КИС скара депутатите.

Илиан Тодоров от ПГ на „Атака“ призова колегите си да спрат тази лудост и да не вкарват България във война. „Всички ще страдаме. Извадете договора за присъединяването ни към НАТО и покажете къде пише, че сме задължени да разполагаме военни бази на Алианса на наша територия“, призова атакистът, цитиран от topnovini.bg.

Велизар Енчев, независим народен представител, от своя страна призова гласуването да се проведе поименно, за да може целият български народ да знае как гласуват депутатите. Искането му бе отхвърлено, като председателят на Народното събрание Цецка Цачева се позова на правилника на парламента, според който за такава инициатива се изисква минимум 1/10 от народните представители да внесат такова предложение.

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни, че България е поела ангажимент да бъдат разположени такива бази още през месеците май-юни 2009 година. „Това се е случило още преди първото управление на ГЕРБ“, посочи той и допълни, че всичко е било регулярно. „Като държава, която се е присъединила към НАТО, сме длъжни да изграждаме способностите на този Алианс“, обясни Тошев и допълни, че България много слабо участва в тези процеси.

Отхвърлено бе предложението на „Атака“ обсъжданията по точката от дневния ред, свързана с разполагането на въпросните бази на НАТО у нас, да продължи, докато не бъде взето решение. Предложението му бе отхвърлено и гласуването на проектозакона ще се състои в последния работен ден преди великденската ваканция на парламента.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт помоли хора, които не са отбили военната си служба, да не го учат какво е важно за националната сигурност на България. Той обясни, че има нови обстоятелства в световната геополитическа обстановка се променят и те не са в полза за страната ни. „Една съседна наша държава развива политика, която е откровено срещу България. На 1000 км от нас се води нов конфликт по своя мащаб и характер – Ислямска държава изнася революцията извън Леванта, Ирак и Сирия. Конфликтът в Украйна се задълбочава и България трябва да е готова да отговори на тези събития“, посочи Каракачанов.

От своя страна Велизар Енчев заподоздря бившия си коалиционен партньор в манипулация и го обвини, че отклонява фокуса на проблема. „Тези бази са заради Русия“, каза той. „Европа и САЩ ясно заявиха, че ще разполагат бази от Балтийските страни до Балканския полуостров, за да противодействат на агресията на Кремъл“, заяви независимият депутат.

Каракачанов му отговори, че когато човек създава нова партия, явно става русофил. „Разбирам, че се опитвате да спечелите народната любов, но не това е начинът“, допълни патриотът.

#депутати #НАТО #Велизар Енчев #Атака #Красимир Каракачанов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници