Конституционният съд отхвърли искането за досиетата

Конституционният съд отхвърли искането за досиетата
Тричленният състав на ВАС беше внесъл искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на един от основните текстове в закона за досиетата. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на тричленен съвет на Върховния административен съд (ВАС) за обявяване на текст в Закона за досиетата за противоконституционен.

Става дума за чл. 25, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (обн., ДВ, бр. 102 от 19 декември 2006 г., последно изменен, ДВ, бр. 48 от 24 юни 2011 г.) в частта „документи от ръководилия го щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за лицето в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколите за унищожаване или други информационни носители", предаде БГНЕС.

Тричленният съвет на ВАС беше поискал от Конституционния съд да обяви за противоконституционен текста от закона за досиетата, който дава възможност да се разкрият сътрудниците на бившата ДС и сродните й организации, за които няма запазени произхождащи от тях документи. Според коментарите по този повод, ако това станеше, се обезсмисляше целият Закон за досиетата.

Тричленният състав на ВАС беше внесъл искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на един от основните текстове в закона за досиетата.

Конституционните съдии трябваше да решат дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани.

В искането се твърдеше, че Конституционният съд, мотивирайки свое решение от 1997 година, е приел в мотивите на решението, че качеството на едно лице като „сътрудник" на бившата Държавна сигурност следва да се определя само във връзка с безспорни доказателства за съзнателно доставяна информация на органите на бившата Държавна сигурност.

Независимо от това, според ВАС в чл. 25, т. 3 от действащия Закон за принадлежност към ДС се възпроизвежда отменената правна норма от цитирания отменен закон. Вносителите на искането поддържат, че оспорената разпоредба противоречи и на Конституцията.

Още на 12 септември миналата година тричленен състав на ВАС решава да сезира Конституционния съд по желание на Стоян Сталев и спира производството по делото, образувано по жалбата на Сталев против решение на Административния съд - София - град.

На 14 април 2011 г. Административният съд отхвърля жалбата на Сталев срещу решение на Комисията по досиетата, с което е обявена принадлежността му към Държавна сигурност.

Сталев е проверяван по силата на закона като външен министър във временното правителство на Стефан Софиянски, посланик на България в Германия и Турция и като председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции от 2006 до 2010 г. Той излезе с картонче като сътрудник на ДС в периода 1988-1990 г.

#Конституционният съд #КС #Върховния административен съд #ВАС #Закона за досиетата #Държавна сигурност #ДС #Българската народна армия #Конституция #Административният съд #София #Стефан Софиянски #България #Турция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"