Мащабна кражба на банкови данни на „Виза” и „Мастъркард”

Мащабна кражба на банкови данни на „Виза” и „Мастъркард”
Информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Двете най-големи глобални системи за разплащане „Виза" (Visa) и „Мастъркард" (Mastercard), както и четвъртата по големина – „Дискавър" (Discover), съобщиха за мащабна кражба на лични данни на собственици на кредитни и дебитни банкови карти.

В изявлението си трите американски компании посочват, че сигурността на собствените им системи не е нарушена, а информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни, предаде ИТАР-ТАСС.

Засега не е известно средствата на колко банкови клиенти са застрашени, допълва Дарик. „Виза" и „Мастъркард" заявиха, че са предупредили банките за кражбата.

„Дискавър" обяви, че е започнала да следи банковите сметки за подозрителни операции и в случай на нужда е готова да преиздава карти.

„Мастъркард" е уведомила за случилото се съответните американски органи и е наела независима компания, специализирана в осигуряване на данните в Мрежата, която ще извърши разследване, допълва БТА.

Информация за голямата кражба на лични финансови данни се появи най-напред в специализирания блог „КребсънСекюрити" (KrebsonSecurity).

В нея се казваше, че „Виза" и „Мастъркард" спешно предупреждават американските банки за възможна внушителна кражба на данни от банковите карти на над 10 милиона души. Според блога пробивът в системата е осъществен между 21 януари и 25 февруари.

#Виза #Visa #Мастъркард #Mastercard #банкови карти #кражба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"