КНСБ с призив да не се спекулира с инвалидните пенсии

КНСБ с призив да не се спекулира с инвалидните пенсии
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е умерен оптимист относно скорошното приемане на пенсионната реформа. Това заяви той в ефира на бТВ във вторник вечер. 

"Това, което се предлага в момента - компромисният вариант, е допълнителната вноска при втория стълб за универсалните пенсионни фондове да се плаща първоначално в частните фондове, но впоследствие да има право да се пререши този избор - дали да отиде в НОИ тази втора вноска", разяснява Димитров.

По думите му, за да се балансира системата излиза, че трябва да работим до 70 години, тоест уравнението не е решимо. Той даде пример с текстовите задачи по математика - "ако един басейн се пълни от една тръба и изтича от две, тогава какво е решението?".

Пламен Димитров коментира и дебатът за инвалидните пенсии. "Не е вярно, че всички в България са инвалиди. Инвалидните пенсии са за 450 хил. души, не са 1 милион. Размерът на тези пенсии за миналата година е 1 млрд. и 300 милиона", обоснова се още той.

Президентът на КНСБ е убеден, че ако се запази плавно увеличение на стажа и годините работа, както се и предлага, то това ще даде възможност и за покачване размера на пенсиите, а големите пенсии да станат четирицифрени. 

"Коефициентът за увеличение на годините стаж трябва да е сглобен така, че да прогнозираме след 37-40 години стаж какви пенсии ще получаваме", добави още Димитров. 

#КНСБ #Пламен Димитров #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"