Вместо филми за края на света, глобални мерки срещу климатичните промени

Вместо филми за края на света, глобални мерки срещу климатичните промени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Негативните последствия от климатичните промени са факт и дори най-големите скептици не могат да ги отречат. Това че в Калифорния има суша не е новина, но е новост признанието на властите, че трябва да се реагира бързо, защото засушаването в осмата в света икономика ще има катастрофални последствия.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа заповед във всички населени места потреблението на вода да бъде намалено с 25% в сравнение с нивото от 2013 г. Освен това забрани използването на вода за миене на автомобили, за поливане на тревните площи, дори за пране. Ако сухият период продължи, ще бъдат взети крайни мерки.

Климатолози алармират, че щатът преживява една от най-тежките суши през последните 100 години. Те предупреждават властите да реагират бързо, защото от четири години насам проблемът се задълбочава. Последиците, освен икономически /намаляването на производството на продоволствени стоки в Калифорния би предизвикало рязко увеличение на цените в цялата страна освен срив в икономиката/, може да засегнат драстично всекидневния живот на милиони души. Стотици фермери в щата напояват насажденията от собствени кладенци, което им струва средно 0,5 милиона за сондаж и каптиране. Запасите им обаче ще стигнат само за година.

Браун увери, че ще направи всичко възможно наредбите да се спазват, дори предвижда да въведе глобата за нарушение от около 500 долара.

Природозащитници обвиниха местните власти за сушата. Причината е, че според официален доклад петролната индустрия в Калифорния е използвала близо 265 милиона литра вода в процеса на фракинг за добив нефт и газ през миналата година. Експерти от управата на щата отрекоха, че шистовият газ е причината и уточниха, че този метод изисквал употребата на съвсем малко вода. Губернаторът заяви, че не се налага намаляване на добива на газ.

Въпреки че не посочи петролната индустрия като част от причинителите на засушаването, Браун за пореден път увери, че планира да използва безпрецедентния си четвърти мандат, за да реализира най-амбициозния си проект - щатът да използва най-чистата енергия на планетата. Планът е Калифорния да добива половината от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници и то не по-късно от 2030 г.

Докладът на ООН за климатичните промени от 2014 г. призовава да се действа на глобално ниво и то без да се отлага. Не бива да се отрича пагубното въздействие на човешката дейност върху промените в околната среда, защото резултатите вече са налице. Най-опасна за промените в климата е неограничената употреба на изкопаеми горива и горенето им по обичайния начин. Световната банка пък алармира, че от глобалното затопляне ще са потърпевши всички държави. В доклад на институцията се казва, че покачването на морското равнище, циклоните и сушата ще ударят силно най-бедните страни, но и най-силните икономики ще понесат огромни загуби.

Любителите на конспирациите, които твърдят, че глобалното затопляне и озоновата дупка са пълни измишльотини, защото се дължали на циклични процеси и не били нищо, което планетата не била преживявала, нека видят смоговете над Пекин и да подишат въздуха, който понякога преминава над 14 пъти допустимите нива на замърсяване.

Така че, вместо филми за края на света, да се появи реално желание за спасение на света. И то в тези, от които зависи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"