По 325 лв еднократно за металурзите

По 325 лв еднократно за металурзите
Преговорите за намиране на изход от кризата във фирмата продължават и очакванията на правителството са скоро да бъдат финализирани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В ранния следобед се очаква да бъде преведена еднократна помощ от 325 лв. за работещите в ОЦК Кърджали, които все още чакат възнагражденията си от собственика Валентин Захариев.

Помощта бе договорена с областния управител Иванка Таушанова и социалния министър Тотю Младенов. От нея ще могат да се възползват и онези служители, които са напуснали завода, но все още не са им изплатени обезщетенията, предаде бТВ.

В дирекцията за социално подпомагане в Кърджали вече е създадена необходимата организация за приемане на заявленията за помощи, което тече в момента. Подаването на молби ще продължи и през почивните дни.

Премиерът Бойко Борисов и социалният министър ще пристигнат към 14:30 часа с правителствения хеликоптер и ще се присъединят протестиращите работници в Кърджали. По програма Борисов и Младенов ще поведат шествие до сградата на общинската дирекция за социално подпомагане, където металурзите ще получат парите си.

Междувременно преговорите за намиране на изход от кризата във фирмата продължават и очакванията на правителството са скоро да бъдат финализирани.

На пресконференция в Министерски съвет късно вечерта в петък министър-председателят обяви, че заемите, за които става въпрос са за около 300 млн. лева.

В предприятието са изградени почти нови мощности. По думите на премиера, според собственика и банките, ще са необходими около 10 млн. евро, за да заработи новата инсталация.

„Хората не са взимали заплати от месеци и напрежението е голямо,” отбеляза Бойко Борисов. Той уточни, че еднократната помощ за работниците ще даде време на бизнеса и банките да изготвят работен план, за да продължи да работи предприятието, обясни премиерът.

По думите на Борисов, ако комбинатът фалира, ще започнат съдебни процедури и решението ще се забави до две години.

#ОЦК Кърджали #Валентин Захариев #Иванка Таушанова #Тотю Младенов #социален министър #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници