Борисов: България може да купува шистов газ от Румъния

Борисов: България може да купува шистов газ от Румъния
Карта от румънската група във "Фейсбук" против добива на шистов газ в Румъния, изобразяваща общите подпочвени води на България и Румъния; при добив на шистов газ в Румъния се създава риск и за българските подпочвени води.
A A+ A++ A

България може да купува „евтин шистов газ от Румъния", ако се изгради газова централа на мястото на спряната АЕЦ „Белене", заяви премиерът Бойко Борисов късно вечерта в петък.

Борисов даде пресконференция заедно със завърналия се от Москво министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

"Ако румънците продават евтин щистов газ от „Шеврон", има връзка, що да не го купуваме, след като тука го забранихме и сме толкова богати да го купуваме от Румъния", заяви Борисов, запитан за възможността централата да се захранва с шистов газ.

Борисов заяви това с очевидна ирония в отговора си, изразяваща недоволство от решението, което кабинетът му взе под натиска на обществени протести заради притесненията, че проучванията и добивът на шистов газ могат да отровят подпочвените води в цяла Североизточна България.

В четвъртък румънското правителство разреши концесията на американската компания „Шеврон" да проучва и добива шистов газ край границата с България.

Така Борисов напомни за мораториума, гласуван от българския парламент за забрана за подобни проучвания на българска територия, каквито възнамеряваше да прави „Шеврон".

Той обаче не спомена нищо по отношение на потенциални действия на българското правителство спрямо румънското разрешение за добив на шистов газ - което на практика обезсмисля българското, тьй като Североизточна България и Югоизточна Румъния имат един и същи подпочвен басейн.

#шистов газ #Румъния #Шеврон #Бойко Борисов #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"