НОИ: Пенсии до 2000 лв., ако се приеме реформата

НОИ: Пенсии до 2000 лв., ако се приеме реформата
A A+ A++ A

За работещите сега след малко повече от десет години ще бъде възможно да вземат пенсия до 2000 лв., прогнозират експерти от Националния осигурителен институт. Условието е да бъде приета новата пенсионна реформа.

Социалният министър Ивайло Калфин предлага 30 мерки, които да съживят пенсионната система. Според изчисленията на специалристите от НОИ по този път бъдещите пенсионери ще получат прилични пенсии.

Изчисленията са илюстрирани с примери - мъж на 51 години с 27 години стаж, който в момента има осигурителен доход 1200 лева - пенсионира се на 65 през 2029 година. Ако вноските му отиват само в НОИ, пенсията му ще е малко над 1300 лева.

Ако обаче вноската му за втора пенсия е в частен фонд , тогава държавната ще е 1085 лева, като към нея мъжът ще получава втора пенсия от фонда.

Жена на 32 ще се пенсионира на 65 години, т.е. през 2048 г. Ако сега получава 800 лв. и вноските й са само в НОИ, пенсията й ще доближи 2000 лева.

Изчисленията са направени на база допускания за нарастване на доходите, инфлацията и по-висок коефициент за стаж.

„Има много оптимистични допускания, много оптимистични очаквания, които много трудно биха се случили, не се отчита цялостната демографска и икономическа ситуация в момента", смята обаче Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Пред бТВ икономистката коментира, че сметката е направена без кръчмар - работещите ще намаляват, а пенсионерите ще се увеличават, което поставя под въпрос осигуряването на бъдещите пенсии.

Разчетите са, че след 10 години пенсиите ще нараснат с 40 на сто. А НОИ няма да разчита на данъците ни, за да плаща.

„Това е важно, защото пенсиите на хората не трябва да зависят от икономическия цикъл, от възможностите на бюджета, а да зависят от техния трудов стаж и доходите които са получавали", сочи Ивайло Калфин.


#пенсии #НОИ #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »