Русия дава на България по-евтин газ за бърз строеж на „Южен поток"

Русия дава на България по-евтин газ за бърз строеж на „Южен поток"
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Русия се е съгласила на 11% отстъпка в цената на природния газ за България в замяна на по-бърз строеж на българската отсечка на газпровода „Южен поток".

Това стана ясно по време на свикана в 22.30 часа в петък пресконференция на премиера Бойко Борисов и Делян Добрев.

Отстъпката от 11 процента, обявена по-рано през деня от руската столица и важеща само от 1 април до края на годината, е получена срещу ангажимент от българска страна за ускоряване на проекта за газопровода "Южен поток", който трябва да започне да се строи максимално бързо, за да избегне влизащите в сила от 1 януари 2013 г. нови изисквания на ЕС за достъпа до енергийните мрежи.

В същото време не е разговаряно за условията на бъдещите доставки на "Газпром" след изтичането на сегашните договори в края на 2012 г., стана ясно от думите на Добрев.

АЕЦ "Белене" пък ще се трансформира с руска помощ в седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с опция да се поръча втори реактор, защото блоковете „вървят по двойки."

Засега Русия не е повдигнала въпроса за компенсации заради спирането на АЕЦ „Белене"; министърът на икономиката и енергетиката Добрев бе в Москва в петък именно заради решението на кабинета „Борисов" да прекрати строежа на централата в Белене, изпълняван от руската държавна компания „Атомстройекспорт".

Първото предложение на "Газпром" беше за 4.5 % отстъпка, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11 %, разказа късно вечерта в петък Делян Добрев. Българските потребители няма да усетят това, тъй като регулаторът определи двойно по-ниски от исканото от  "Булгаргаз" повишение от 26 на сто.

Премиерът Бойко Борисов директно посочи,  че получената отстъпка е заради "Южен поток".

„Ще осигурим бързи и съкратени срокове за изграждане на "Южен поток", защото колкото по-бързо го пуснем и сложим брояча, толкова по-добре," каза Борисов и допълни, че с "Южен поток" и с проекта за газопровода "Набуко" България ще е ключова страна чрез разпределението на газ .

От думите на премиера стана ясно още, че България трудно може да разчита на диверсификация на газовите си доставки чрез междусистемните връзки със съседните държави.

"Всички приказки за внос на втечнен газ от  Турция са глупости, а Гърция продава газопреносната си мрежа и "Газпром" прояви интерес да я купи. Тогава за каква диверсификация говорим", заяви Борисов.

Той обясни още как ако се изгради газова централа на мястото на спряната АЕЦ „Белене", никой не бил казал, че ще е руска. В същото време самият Добрев заяви в Москва, че от "Газпром" са проявили интерес към подобно бъдещо съоръжение и ще направят предпроектни проучвания.

България се е ангажирала да преобразува проекта за строеж на АЕЦ "Белене" в седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и да плати всичко, което дължи на Русия за работата й по спрения ядрен проект.

През април работни групи на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да уточнят за каква сума става въпрос. "Като се изчистят сметките през април, ще направим среща с руския премиер Владимир Путин, за да финализираме нещата", каза Борисов.

Той обясни още, че реакторите по принцип работят по двойки и затова като стане напълно готов сегашният реактор за АЕЦ "Белене" и тъй като били почнали работите за 50 млн. евро по оборудването на втория реактор на спряната ядрена централа, може и да поръчаме втори блок.

По сметки на премиера Бойко Борисов НЕК има да плаща още 140 млн. евро за готовия реактор за АЕЦ "Белене". Делян Добрев потвърди неофициалните информации, че НЕК не се е издължавала и за значителна част от работата на "Атомстройекспорт" по подготовката на площадката за строежа на ядрената централа.

Борисов призна също така, че "без „Росатом" за "Козлодуй" не можем да минем - нито за седми блок, нито за удължаването на живота на V и VІ блок".  Той обясни как мястото на нови ядрени блокове било в Козлодуй, тъй като там има и специалисти, и хората са свикнали.

Борисов още веднъж обясни как в телефонния разговор с Путин от понеделник му обяснил, че няма смисъл от ново удлъжаване на преговорите по проекта.

"Говорим си - Имаш ли инвеститор - нямам, ти имаш ли инвеститор - нямам. Е, за какво си говорим тогава!?", пресъздаде разговора Борисов.

"Затова предпочитам по този – той го нарече дружески, аз го наричам партньорски начин, да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим от 33 години", заяви още министър-председателят.

#АЕЦ Белене #Южен поток #газопровод #Русия #природен газ #Бойко Борисов #Делян Добрев #Газпром #Росатом #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"