За 350 лв. минимална заплата настоява КТ „Подкрепа"

За 350 лв. минимална заплата настоява КТ „Подкрепа"
От КТ „Подкрепа" настояват още да се индексират пенсиите още през 2012 г. от 01.07.2012 г. с 10 % и с още поне толкова през следващата година. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

КТ „Подкрепа" предлага увеличение на минималната работна заплата на 320 лв. от 01.09.2012 г. и на 350 лв. от 01.01.2013 г. във връзка с „тревожната ескалация" на цените на природния газ и ел. енергия.

Синдикатът отправя предложението в писмо, изпратено до премиера, председателя на НС, до социалния министър и до президента.

Двойното увеличение на цената на природния газ в последните 6 години рефлектира върху цената на топлоенергията, която и досега е непоносима за битовите потребители, отбелязват от КТ „Подкрепа".

„Това на практика означава верижни фалити на бизнеса и сигурни фалити за топлофикационните дружества, поради ниска събираемост. Нито населението, нито бизнесът могат да понесат подобна ескалация," се казва в писмото на синдиката.

Освен ценовите проблеми с природния газ ежегодно расте цената на ел. енергията. Нивата на регулираните цени са прехвърлили степента на търпимост от битовите потребители.

„От 2013 г. в тази цена следва да се включат по-голям относителен дял на зелените енергии, които са значително по-скъпи," припомнят синдикалистите.

Те настояват още да се индексират пенсиите още през 2012 г. от 01.07.2012 г. с 10 % и с още поне толкова през следващата година; да се увеличат работните заплати на работещите в държавната администрация от 01.01.2013 г. с 10 %; да се увеличат единните разходни стандарти в образованието от 01.01.2013 г. с най-малко 20 %.

„С тези малки корекции в политиката по доходите и делегираните бюджети в образованието считаме, че ще се създадат условия за посрещане на ценовия шок, без да се засегне заетостта, потреблението и да се предотвратят фалитите в реалния сектор, както и да се повиши събираемостта на таксите в енергийния сектор," се казва още в писмото на КТ „Подкрепа".

#КТ „Подкрепа" #минимална работна заплата #пенсии #природен газ #топлоенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"