Ковачки източвал Общинска банка с кредити към 20 фирми

Ковачки източвал Общинска банка с кредити към 20 фирми
Дружествата на Ковачки ще имат право на участие в организацията, а ако откажат участие, общината ще увеличи своите проценти, каза представителят на основният акционер в Общинска Банка Орлин Алексиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представителят на основният акционер в Общинска Банка Орлин Алексиев обвини миноритарният собственик на банката Христо Ковачки за проблемите на институцията.

„В резултат от лоша кредитна политика и прикрито финансиране на партията на Христо Ковачки „Лидер". Тези порочни практики навреме бяха прекратени с промените на Софийска община за Общинска банка, каза още Алексиев. "Реалната ситуация ще бъде преодоляна, но това ще тежи с години," заяви изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски, цитиран от БГНЕС.

Извършената от Ernst&Young проверка на дейността на Общинска банка за периода януари 2010 г. до октомври 2011 г. показват, че кредити са дадени на над 20 фирми, свързани с миноритарния акционер Христо Ковачки.

Тези кредити са в размер на 26 милиона лева, като делът на кредити, квалифицирани като загуба за банката, е 12,5 %, а редовни са 72%.

Следващата седмица в Столичен общински съвет ще бъде внесен доклад за увеличаване на капитала на банката, съразмерно със загубите.

„Източването на банката от страна на Ковачки е станало с използване на т.нар. пощенски кутии – фирми без дейност, които пренасочват финансите," каза още Орлин Алексиев.

Редица нарушения бяха представени и от председателя на Надзорния съвет Стефан Ненов - необосноваването на кредитните решения и липсата на контрол на целевото усвояване на кредитите води до заобикаляне на основните банкови регулатори и невъзможност за осъществяване на банков надзор, обясни Ненов.

В много от случаите кредити са давани, а впоследствие са одобрени от кредитния съвет – т.нар. саниране, допълни председателя на Надзорния съвет.

Оценките за обезпечение в периода 2005 – 2009 г. е правено от фирма „Рацио 90", чиито оценки се различават от действителността. Отношенията между Общинска банка и „Рацио 90" са прекратени, а връзка между фирмата и Христо Ковачки не може да бъде доказана.

Новото ръководство изрази амбициите си да превърне организацията „в класическа търговска банка с добра печалба".

Най-напред са намалени придобивките на висшия мениджмънт на банката, а от клоновете на банката са били изтеглени 30 автомобила, в които не са необходими.

Вече 5 клона на Общинска банка бяха закрити, има и съкращение на персонала с около 10%, като предстоят още съкращения, съобщава новото ръководство.

„Общинска банка ще търси разширение на своята дейност основно в насоките за усвояване на пари от европейски фондове и финансиране на общински проекти. Ще сме отворени към всеки един клиент, който има добри проекти, годни за финансиране," каза още Сашо Чакалски.

Кредитният портфейл на Общинска банка в момента възлиза на малко над 380 млн. лв., а кредитната адекватност е 14,5 %.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова вече разполага с предварителен анализ на капитала на банката.

„Дружествата на Ковачки ще имат право на участие в организацията, а ако откажат участие, общината ще увеличи своите проценти," каза още Орлин Алексиев.

#Общинска банка #Орлин Алексиев #Христо Ковачки #Стефан Ненов #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"