От 2016 г. фирмите ще работят в горите само със сертификат

От 2016 г. фирмите ще работят в горите само със сертификат
Георги Костов откри на 1 април в Народното събрание изложба-базар на изделия и предмети, произведени от учениците от професионалните гимназии по горско стопанство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С промените, които правим в нормативната  уредба в горския сектор, се предвижда всички оператори, които искат  да участват в процедури по възлагане на работа в горските територии, трябва да притежават нужния за това сертификат.

Изискването ще се въведе от 2016 г., съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов на семинар в с. Енина, част от мероприятията по

отбелязването на "Седмица на гората"

Той каза още, че това е инструмент, който ще доведе до изсветляване на сектора и осъществяване на външен,  независим контрол, което ще доведе и до по-добро стопанисване на горите. Георги Костов посочи, че фирмите, които ще осъществяват дейност в горите, ще изпълняват общоприети горски стандарти и, освен това, по този начин ще може да се осъществи и проследяване на продукцията.

В момента са сертифицирани 36 горски стопанства или близо 700 хил. хектара, което е 25% от горските територии у нас.

В следващите 6 месеца ще приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства

с което процентът на сертифицираните горски територии ще достигне 35.

"Амбицията на държавата е да увеличи броя на сертифицираните стопанства,  обясни Костов. Лесовъдска намеса е необходима във всички гори, в това число и сертифицираните. Поддържането на гората създава условия за запазване на биоразнообразието и оптимизиране на различните функции на гората".

Ценко Ценов, директор "Гори и лесовъдски дейности" към Изпълнителната агенция по горите, обясни с промените в горското законодателство, което е публикувано за обществено обсъждане в момента, се предвижда 

създаването на областни планове за стопанисване на горите.

Преди тяхното утвърждаване, те ще бъдат подложени на дискусии с всички заинтересовани страни. След приемането им те ще стават задължителни и всеки план на територията на съответната област ще трябва да се съобразява с него.

По време на събитието инж. Петър Заеков, директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора, представи

един от първите баражи у нас

изграден преди 110 години на територията на Казанлък.

Заеков съобщи, че през настоящата година се отбелязва и 110- години от организираната борба с ерозията в  страната.

Костов посети и единствения в страната "Музей на залесяването" в с. Шипка, който съхранява снимков и  документален материал за историята и началото на залесяването и борбата с ерозията в България. Музеят се  стопанисва от горско стопанство - Казанлък.

#гори #сертификат #Георги Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"