Енчев иска по-ниска държавна субсидия за политиеските партии

Енчев иска по-ниска държавна субсидия за политиеските партии
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Велизар Енчев иска държавната субсидия за политическите партии да бъде по-ниска.

„Със субсидия от 11 лв., което прави 5,5 евро, имаме възможно най-високата държавна субсидия за политическите партии, а сме най-бедната държава в ЕС“, заяви независимият депутат, който вчера учреди гражданското движение за радикална промяна Българска пролет.

Той посочи, че още в началото на януари е внесъл в деловодството на Народното събрание предложението за намаляване на държавната субсидия за даден глас на партия, получила над 1% от 11 на 5 лв.

По думите му по европейските стандарти средно заплащане за един глас за партия получила над 1% е около 2,5-3 евро. "Тоест това се италианският модел от 11 лв. на 5 лв. В нарушения на правилника това още не е внесено в планарна зала", заяви той.

Основателят на движение Българска пролет припомни, че всички партии говорят за предложението за референдум за задължително гласуване. Лично той и всички негови колеги подкрепят задължителното гласуване и смятат, че в България трябва да има задължително гласуване.

"Но при едно много важно условие, за което свенливо всички мълчат от парламентарно представените партии, а дори и извънпарламентарните, които имат 1% като да речем Светльо Витков. Ако се въведе задължителното гласуване, дай Боже това да стане, и не се промени преди това Законът за политическите партии така, че държавната субсидия от 11 лв. да се намали на 5 лв., партиите ще вземат два пъти повече пари", каза Енчев.

По думите му в момента гласуват около 3 – 3,5 млн., а при задължителното гласуване се смята, че ще гласуват поне още 1,5 – 1,8 млн.

"Почти двойно увеличение на държавната субсидия за партиите", отбеляза депутатът и допълни, че ако наистина на референдум се реши да има задължително гласуване, той ще внесе ново предложение в Закона за политическите партии държавната субсидия за даден глас да бъде 1 лв. или 50 евроцента, както е във Федералната република Германия.

Енчев обобщи, че в Македония и Германия дава за даден глас на партия получила над 1% - 50 евроцента, Италия 2,5 евро, останалите европейски държави се движат межди 1-1,5 евро и стигат най – много до 2.

#Велизар Енчев #Българска пролет #държавна субсидия #законопроект #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"