МОСВ алармира: Очаква се повишение на речните нива

МОСВ алармира: Очаква се повишение на речните нива
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е повишаване на речните нива в цялата страна, алармират от МОСВ. Причината е прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг в следващите дни.

С повишено внимание се следи водосборът на река Тунджа. Очакват се повишения във водосборите и на Марица, Арда, Места и Струма.

В Дунавския басейн речните нива ще се повишат утре като за река Русенски Лом е възможно да бъде достигнат прагът за внимание. Възможни са повишения и в Черноморския басейн, във водосборите на реките Провадийска, Камчия и в поречията по южното Черноморие.

През миналото денонощие речните нива на всички наблюдавани реки в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните им количества са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързото формиране на повърхностен отток.
По прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, днес ще има валежи от дъжд в Западна България, с количества -1-5 л/кв.м, по-значителни в северозападните райони, където количеството на валежите ще е от 7-12 л/кв.м.

Тунджа

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане се очаква утре в следобедните часове да започне рязко повишение на водното ниво, което до края на деня ще премине жълтия праг.

Нивото на река Тунджа при Ямбол ще продължи плавно да се понижава до късните часове на 6 април, като по прогноза ще последва рязко повишение без да бъде достигнат или преминат оранжевия праг.
Тунджа при Елхово се понижава, като ще продължава да бъде над оранжевия праг.

Марица

Водното ниво на река Марица при Пловдив се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до края на същия ден ще доведе до преминаване на жълтия праг и задържане над него.

Водното ниво на река Марица при гр. Първомай се понижава и по прогноза това ще продължи до късните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до 7 април на обяд ще доведе до преминаване на жълтия праг и задържане над него.

Сазлийка при Гълъбово се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което на 7 април сутринта ще доведе до преминаване на жълтия праг и задържане над него.

Водното ниво на река Марица при Харманли се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до първите часове на 8 април ще доведе до преминаване на жълтия праг и задържане над него.

Марица при Свиленград се понижава и по прогноза ще продължи до обедните часове на 6 април , когато се очаква да започне рязко повишение, което до обедните часове на 8 април ще доведе до преминаване на жълтия праг и задържане над него.

Арда

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ - нивото на Черна река при Смолян се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) в сутрешните часове на 6 април.

Водното ниво на р. Елховска при гр. Рудозем се очаква да достигне жълтия праг по обяд на 6 април.
Върбица при гр. Златоград по прогноза се очаква да достигне жълтия праг в следобедните часове на 6 април.

Водното ниво на река Къзълач при с. Чорбаджийско по прогноза ще премине жълтия праг в късните часове на 6 април. Водното ниво на река Елбасан дере при гр. Крумовград по прогноза съществува вероятност да достигне и премине жълтия праг в късните часове на 6 април.

#река #МОСВ #речни нива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »