Плевнелиев възроди Коридор номер 8 в Италия

Плевнелиев възроди Коридор номер 8 в Италия
Голям оптимист съм, Италия ни разбира, Италия ни подкрепя, каза Росен Плевнелиев (вляво) на среща с италианския държавен глава Джорджо Наполитано (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев и италианският му колега Джорджо Наполитано са се договорили за ускоряване на работата по Транспортен коридор номер 8.

Паневропейски транспортен коридор № 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Република Македония и България.

Коридор номер 8 е с дължина около 1350 км, като включва пристанищата, пътищата, железопътната мрежа и летищата.

„България е единствената държава в момента, която усилено работи по Коридор номер 8. Това беше изключително подчертано с думи на благодарност от италианския президент," заяви Росен Плевнелиев, който е в Рим в рамките на първото си официално посещение от встъпването си в длъжност, предаде „Фокус".

Двамата президенти са постигнали договорка за съвместна работа в сферата на земеделието и производството на храни и са коментирали идеи в подкрепа на малките и средните предприятия и на инфраструктурни проекти.

След като обсъдили енергийните теми и алтернативни газови връзки, двамата държавни глави стигнали до общото заключение, че „Южен поток" е изключителен приоритет не само на българското, но и на италианското правителство.

„Голям оптимист съм, Италия ни разбира, Италия ни подкрепя. Не е само категоричната подкрепа за Шенген, не е само категоричното разбиране, че заедно можем да ковем общо европейско бъдеще, по-ясната интеграция в Европа и новата фаза на интеграция," каза Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Джорджо Наполитано #президент #президент на Италия #Президент на България #инфраструктурни проекти #„Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници