Калфин настоява за принудително пенсиониране

Калфин настоява за принудително пенсиониране
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки, навършил пенсионна възраст, да няма избор дали да остане на работа или не, това да се решава от работодателя. За тази мярка настоява социалният министър Ивайло Калфин

Освен това, според него е нужно засилване на контрола от страна на Националния осигурителен институт (НОИ), който изплаща пенсиите и добавките за хората с ТЕЛК. Обсъжда се и идеята за свързване на системите на здравната каса и НОИ, така че да е възможно проследяването на здравното досие на всеки, който подава документи за инвалидна пенсия или добавка. Ивайло Калфин предлага в състава на ТЕЛК комисиите да влизат и лекари, които работят по специалността си на друго място. Това предложение е част от предстоящата реформа за освидетелстването на хората с увреждания у нас, съобщи министърът пред "Дарик".

Калфин е на мнение, че кръгът от лекарите в тези комисии трябва да бъде разширен. Той припомни, че до 16 април междуведомствената работна група трябва да представи конкретните предложения за промени в системата на ТЕЛК.

Социалният министър смята, че лекарите в ТЕЛК са претоварени, зле платени и ниско мотивирани. Именно заради това според него трябва да се даде възможност на практикуващи лекари да влязат в комисиите срещу допълнително заплащане.

По думите на Ивайло Калфин, няма нужда НЗОК да плаща за всякакъв модел изследвания за човек, ако има специфично заболяване. Освен това те да се правят не във всички възможни частни и държавни лаборатории, а в достъпен, определен брой лаборатории и болници, които са лицензирани от държавата.

На въпрос как държавата ще се погрижи за децата с увреждания, социалният министър заяви, цитиран от БТА, че специално създадена работна група ще анализира проблема с тези деца.

Калфин се е срещнал с представители на организациите на родители на деца с различни заболявания. На базата на изготвения от работната група анализ ще се прецени какво да се предприеме с цел подобряване на ситуацията. Голяма част от нужните мерки са свързани с Министерството на здравеопазването - клинични пътеки и помощни средства, с Министерството на образованието и науката - по отношение на специалните образователни потребности, както и с Министерството на труда и социалната политика във връзка със социалните помощи.

#Ивайло Калфин #пенсии #ТЕЛК #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници